Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:556712
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Darba tirgus raksturojums    5
1.  Nodarbinātība un bezdarbs    7
  Secinājumi un priekšlikumi    29
Darba fragmentsAizvērt

Pēdējo 20 gadu laikā pasaulē ir notikušas straujas pārmaiņas, kuras ietekmējis zinātnes un tehnikas progress. Arvien pieaugušā informācijas tehnoloģiju attīstība, tautsaimniecības globalizācija, pakalpojumu īpatsvara pieaugums iekšzemes kopprodukta struktūrā, zinātņietilpīgo tautsaimniecības nozaru attīstība izvirza jaunas prasības cilvēkresursu attīstības un sociālās politikas jomā.
Neskatoties uz visumā labvēlīgo makroekonomisko situāciju Eiropas Savienības (turpmāk tekstā – ES) valstīs, dalībvalstis saskaras ar būtiskām sociālajām problēmām: salīdzinoši augsto bezdarba līmeni, nepietiekamu sieviešu un vecākās paaudzes cilvēku iekļaušanos darba tirgū, teritoriju nelīdzsvarotu attīstību, kvalificētu speciālistu trūkumu zinātņietilpīgajās nozarēs, it sevišķi informāciju tehnoloģiju jomā.
Būtiskākās problēmas nodarbinātības jomā ir atšķirīgais nodarbinātības līmenis Latvijas reģionos (ko lielā mērā izskaidro zemā ekonomiskā aktivitāte no Rīgas attālajos reģionos), zemā darbaspēka ģeogrāfiskā mobilitāte (to nosaka sliktā transporta infrastruktūra un salīdzinoši dārgie mājokļi), nelegālā un nedeklarētā nodarbinātība.
Daugavpilī joprojām ir augsts bezdarba līmenis – apmēram 7 % Daugavpilī un 14,05% Daugavpils rajonā, tomēr Latvijā bezdarba līmenis jau ir sasniedzis 4,6% 2007. gadā. Neskatoties uz to, tomēr ir aktuālā tāda problēma, ka trūkst darbaspēka resursu. Uzņēmējiem, kopā ar vecām problēmām, rodās jaunās - tagad pastāv ne tikai tirgus paplašināšanas un kapitala palielināšanas problēmas, bet arī kvalificēta darba resursu atrašana. Tā kā trūkst darba resursu, uzņēmējiem rodas uzņēmumu paplašināšanas grūtības, kā arī iepriekšēja ražošanas apjoma saglābāšanas problēmas. Neatbilstība starp darba spēka pieprasījumu un darba tirgus piedāvājumu var nopietni ietekmēt pilsētas ekonomikas attīstību, un šīs situācijas cēloņi jāmeklē darba tirgus analīzē.
Galvenie iemesli, kāpēc cilvēkiem 2006. gadā tika piešķirts bezdarbnieka statuss bija sēkojošie: pirmkārt, darbspējīgo ekonomiski aktīvo iedzīvotāju masveida aizbraukšana uz ārzemēm, otrkārt, jauniešu un augstāko iestāžu absolventu nevelme strādāt par piedāvāto darba samaksu, treškārt, psihologiskas problēmas ilgstošiem bezdarbniekiem, ceturtkārt, tirgus uzrāda augstas prasības vairākās sfērās un darba meklētāji vairākumā vienkārši neatbilst dotajām prasībām.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties