Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:555942
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Es sākšu ar Sokrātu, jo Viņš bija pirmais no šiem filozofiem. Tātad, ja tiek runāts par Sokrātu, tad , manuprāt, viennozīmīgi tiks pieminēts viņa dzīves stils, tas ir, ka viņš bija gatavs runāt un pārliecināt par savu patiesību, jebkuru, kas bija gatavi viņu uzklausīt (tas īpaši labi ir uzskatāms jebkurā no Platona darbiem, kur galvenajā lomā ir Sokrāts) , kā arī tas, ka filozofiskā darbība viņam bija dzīvesveids, nevis darbs, kā citiem sofistiem. Šī Sokrāta nepārvaramā vēlme veidot dialogus ir, jo viņš uzskatīja, ka tikai caur tiem ir iespēja atklāt patiesību, kas tevī slēpjas. Sokrāts uzskatīja par savu uzdevumu palīdzēt dzimt šai patiesībai, ar saviem atspēkojumiem dialogos, kā arī ar stipru ironiju, kas otrai dialoga personai palīdz gluži vainu izzīsts no sevis patiesību un atspēkot Sokrātam. Ja man nāktos kādreiz dzīvē piedalīties dialogā ar tādu cilvēku, es neticu, ka varētu izturēt pat dažas minūtes līdz brīdim, kad viss mans pateiktas tiktu atspēkots un es paliktu bez vārdiem, kā arī ticu, ka es Sokrātam būtu garlaicīga sarunu biedre, jo tik pat labi, kā atspēkot tas mīl tikt atspēkotam. Taču iedomājoties par šādas sarunas iespējamību, es nevaru apšaubīt faktu, kas tas audzinātu manu prātu, iegūt zināšanas, kā arī pēc sarunas sevī iedziļināties un atrasts kādu daļiņu no lielās patiesības.
Sokrāts nemitīgi jautā par tikumību, un tas arī aizņem lielu daļu viņa dzīvi, tādejādi viņš uzskatīja, ka viņam palīdz iedziļināties sevī, izkopt prātu un valdīt pār kaislībām. Šie uzskati arī tālāk atspoguļojas viņa tālākajās filozofiskajās atziņās. Viņš uzskatīja, ka tikumības būtība ir visu sakārtojošais prāts jeb dievs, kā arī, ka dvēselē ir rodama cilvēku būtība un mūsu pienākums ir rūpēties par to. Es pilnīgi piekrītu šīm Sokrāta atziņām, jo ticu, ka cilvēkā dvēsele ir tā, kas viņu padara par īpašu, tātad arī spējīgu valdīt pār savu prātu un būt tikumiskam.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1117118
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties