Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:555182
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Beress Frederiks Skiners (dz. 1904.) – pēc popularitātes tiek pielīdzināts Z. Freidam. Ietekmīgākais psihologs mūsdienu Amerikā.

Biheiviorisms [ang. behaviourism < behaviour ‘uzvedība, izturēšanās’] – psiholoģijas virziens, kas par galveno savas pētniecības objektu uzskata nevis apziņu, bet gan ārējos kairekļus un reakciju uz tiem; psiholoģiskos traucējumus ārstē ar izturēšanās modeļu pielāgošanu. („Svešvārdu vārdnīca”)

Var teikt, ka B. Skiners uzaudzis ģimenē ar pozitīvu gaisotni. Mājas viņam ir palikušas atmiņā kā silta un stabila vieta. Jau agrā bērnībā aizrāvies ar mehāniku, ar izgudrojumiem. Konstruējis dažādas sev noderīgas lietas, kas „paslēptu” un kalpotu viņa rakstura trūkumiem. Hamiltona koledžā ieguvis angļu valodas speciālista diplomu. Koledžā radusies interese par mākslu un literatūru.
Hārvardas universitātē studē psiholoģiju. Tad viņš arī saprot, ka, lai kļūtu par rakstnieku, ir jāprot atspoguļot uzvedību. Pievērš pastiprinātu interesi cilvēka uzvedībai, no literārās rakstīšanas metodes pievēršas zinātniskajai. Vēlāk viņa vēlme kļūt par rakstnieku īstenojas, sarakstot vairākas grāmatas, kurās atklājas viņa uzskati par cilvēka personību un uzvedību:
„Zinātne un cilvēka uzvedība” (1953)
„Pierakstu kopums” (1959, 1961, 1971)
„Aiz brīvības un pašcieņas” (1971)
„Apmācīšanas tehnoloģija” (1973)
„Par biheiviorismu” (1974).

Skiners savas koncepcijas un principus veidoja no pētījumiem par dabas saistību un ietekmi uz cilvēku. Iespaidojies no Č. Darvina, centās pierādīt, ka cilvēks maz atšķiras no dzīvniekiem, meklēja dzīvniekos spēju domāt un pat personības izpausmes.
Skiners ietekmējās arī no Dž. Votsona, kas bija pirmais atklātais biheiviorists. Abi uzskata, ka apziņas nav, bet personību veido dzīves posmā iemācītais, tas savukārt atkarīgs no ārējās vides, bet nav atkarīgs no ģenētiskajām atšķirībām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1181308
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties