Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Krāsu simboliskā nozīme Friča Bārdas dzejoļu krājumā "Zemes dēls"

     

    Referāts18 Literatūra

4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:554836
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 19 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Krāsas ir neatņemama cilvēku dzīves sastāvdaļa. Cilvēku tās ietekmē emocionāli. Krāsas tiek izmantotas arī ārstniecībā. Nav noslēpums, ka visās pasaules kultūrās krāsām ir piešķirtas dažādas simboliskās nozīmes. Bieži vien vienai krāsai ir pilnīgi pretējas nozīmes. Piemēram, baltā krāsa vienai tautai simbolizē dzīvību, bet otrai, turpretī, tā simbolizē nāvi. Un šādas pretrunas nav sastopamas tikai starp kultūrām, bet arī katram cilvēkiem var būt sava individuāla krāsu interpretācija.
Ļoti interesanta un arī savdabīga krāsu uztvere ir Fricim Bārdam, ko viņš pauž savā dzejā. Krāsas parādās gandrīz visos viņa dzejoļos, un tās bieži atklāj viņa savdabīgo attieksmi pret dzīvi un nāvi. Krāsa ir neatņemams tēla atklāsmes līdzeklis viņa dzejā. Šī darba tēma izvēlēta, pamatojoties uz zinātniski pētnieciskā darba autoru domām , ka Friča Bārdas dzeja latviešu literatūrā ir nozīmīga, jo tajā īpaši daudz ir izmantotas krāsas un to simboliskā nozīme ir būtiska dzejas tēlu un sižetu atklāsmē, kas nav tik raksturīgi citiem latviešu dzejniekiem.
Konkrētā zinātniski pētnieciskā darba mērķis ir noskaidrot šo krāsu lietojuma simbolisko nozīmi dzejoļu krājumā “Zemes dēls”. Lai pierādītu izteiktos apgalvojumus, ir izmantoti dzejoļu fragmenti no šī krājuma.

1.Krāsu simboliskā nozīme

Visos laikos cilvēkiem bijusi tendence dažādām lietām un parādībām piešķirt nozīmi, tas pats attiecas uz krāsām. Krāsas pasaules kultūrā ir kļuvušas par simboliem. Tām ir ierādīta nozīmīga vieta dažādu tautu mitoloģijā, sadzīvē un arī reliģijā. Dažādās kultūrās krāsu nozīme un ietekme tiek interpretēta atšķirīgi. Šādas atšķirības pastāv arī vienas kultūras pārstāvju vidū, jo ikviens cilvēks ir individualitāte ar atšķirīgu uztveri, tas, iespējams, ir iemesls tam, ka krāsas uz cilvēkiem atstāj dažādu iespaidu. Tomēr mākslā krāsas parasti tiek izmantotas to vispārpieņemtajās simboliskajās nozīmēs.
Krāsu nozīmes radušās ne tikai ārēju novērojumu rezultātā (piemēram, sarkana krāsa saistās ar asinīm, un tās, savukārt, saistās ar dzīvību un spēku), bet arī balstoties uz krāsu radīto vibrāciju iespaidu uz cilvēku, kas atšķirīgiem cilvēkiem var būt dažāds, piemēram, vienam cilvēkam sarkanā krāsa saistās ar dusmām un agresiju, turpretī otram tā asociējas ar mīlestību un kaislību.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1153506
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties