Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:553334
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 46 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    4
1.  ANALĪTISKĀ DAĻA    8
1.1.  MVU ekonomiskā loma un attīstības tendences Latvijā un Eiropas Savienībā    8
1.1.1.  MVU raksturojums    8
1.1.2.  MVU attīstības tendences un problēmas    9
1.1.3.  MVU priekšrocības, problēmas un atbalsts no valsts puses    16
1.2.  Projektu finansēšanas iespēju raksturojums un problēmas    22
1.2.1.  Projekta jēdziena raksturojums un loma MVU attīstībā    22
1.2.2.  Projekta finansēšanas avoti    23
1.2.3.  ES fondu līdzekļu piesaistīšana projektu finansēšanai    25
1.2.4.  Galvenās problēmas MVU projektu finansējuma piesaistē    32
2.  TEORĒTISKĀ DAĻA    35
2.1.  Projektu finansējuma piesaistes iespējas    35
2.2.  MVU projektu finansējuma piesaistes modeļa izstrādāšana    55
2.3.  MVU projektu finansējuma piesaistes modeļa realizācijas algoritms    64
3.  ZINĀTNISKI PRAKTISKĀ DAĻA    68
3.1.  Projekta un iespējamo finansējuma avotu raksturojums    68
3.2.  Projekta finansējuma piesaiste, izmantojot izstrādāto modeli    74
3.3.  Projekta finansējuma piesaistes modeļa realizācijas algoritma praktiskā pielietošana    80
3.4.  Ekonomiskās efektivitātes novērtējums    84
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    95
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    99
  PIELIKUMI    104
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Maģistra darba izstrādes laikā ir izdarīti šādi secinājumi:
1. Latvijā, tāpat kā Eiropas Savienībā, MVU veido tautsaimniecības ekonomisko un sociālo pamatu, ir galvenais darba vietu, kapitāla un inovāciju avots. Projektu vadībai ir būtiska nozīme MVU darbībā, jo bieži vien projekts ir visefektīvākais problēmas risināšanas vai biznesa iespējas realizēšanas veids.
2. Statistiskā analīze liecina, ka MVU attīstībā vērojamas vairākas problēmas - ekonomikas lejupslīdes rezultātā ir krasi samazinājies MVU skaits un notikusi ievērojama darba vietu likvidācija MVU sektorā, kas atstāj ietekmi uz citu problēmu ķēdes reakcijas veidošanos – pieaug ekonomiski aktīvo iedzīvotāju emigrācija, palielinās bezdarba līmenis, zūd ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kvalifikācijas un prasmju līmenis, pieaug nenopelnītais IKP uz vienu strādājošo u.c.
3. MVU būtiskākās problēmas, kas kavē to attīstību, ir apgrūtināta finanšu pieejamība, nesakārtota uzņēmējdarbības vide, nepietiekami cilvēkresursi un to kvalitāte, reģionālās atšķirības valstī, kā arī nepietiekama administratīvā kapacitāte valsts un nevalstiskajās organizācijās, kas kavē ES finansējuma pilnvērtīgu apguvi.
4. Valsts atbalsta galvenais mērķis ir nodrošināt labvēlīgus nosacījumus MVU sektora attīstībai, panākt būtisku konkurētspējas un produktivitātes pieaugumu rūpniecībā, sekmējot augstas pievienotās vērtības produktu ražošanas apjomu palielināšanos. Mērķa īstenošanai ir ievērojami samazinātas uzņēmumu dibināšanas izmaksas, ieviesta mikrouzņēmumiem draudzīga nodokļu politika, bezmaksas grāmatvedības programmas mikrouzņēmumu vadītājiem. Rezultātā 2011.gadā ir vērojama pozitīva jaundibināto uzņēmumu pieauguma tendence, taču pagaidām ir grūti novērtēt tās kvalitatīvo aspektu.
5. Šobrīd aktuāls projektu finansēšanas avots ir dažādas atbalsta programmas MVU sektora attīstīšanai gan par valsts budžeta līdzekļiem, gan izmantojot ES sniegto finanšu palīdzību ekonomiskajai un sociālajai attīstībai.
6. Pārskata dati par ES fondu finansējuma izlietojumu liecina, ka joprojām netiek pilnvērtīgi apgūti visi pieejamie līdzekļi. Analītiskajā daļā konstatētie dati liecina, ka MVU sektora komersanti atbalsta programmu finansējuma piesaistē saskaras ar divām galvenajām problēmu grupām - sarežģīta piekļuve finansēm, ko rada smagnējā fondu administrēšanas sistēma, un starta vai līdzdalības kapitāla trūkums.
7. Pamatojoties uz teorētiskajā daļā izveidoto šī brīža finansējuma piesaistes modeli MVU sektora projektiem, ir identificēti būtiskākie aspekti, kas sarežģī uzņēmēju piekļuvi finanšu līdzekļiem. Daudzo starpinstitūciju skaits aizkavē ES fondu apgūšanu, ir izveidojušās nesamērīgas birokrātiskās procedūras un atskaitīšanās sistēmas, bieži tiek veikta dubulta uzraudzība.
8. Ņemot vērā konstatētos trūkumus šī brīža sistēmā, ir iespējams to optimizēt, veicot reorganizāciju sadarbības iestādēs, koncentrējot visas MVU sektora komersantiem domātās atbalsta programmas tikai vienā institūcijā, kā arī paredzot vienu vadošo iestādi ES fondu administrēšanā - Finanšu ministriju, palielinot tās administratīvo kapacitāti un atbrīvojot nozaru ministrijas no starpniekinstitūciju funkciju pildīšanas. Rezultātā tiktu samazināts administratīvais slogs uzņēmējiem un valsts pārvaldei, kļūtu mazāks kļūdu risks, nodrošinot vienotu pieeju kontrolēm un uzraudzībai.
9. Izstrādātais MVU projektu finansējuma piesaistes modeļa realizācijas algoritms parāda konceptuālā modeļa priekšrocības - atbalsta programmu apvienošana vienā institūcijā būtiski atvieglotu uzņēmēju piekļuvi finanšu līdzekļiem, uzlabojot projektu īstenošanas rādītājus, ievērojami celtos finansējuma piesaistei patērētā laika efektivitāte, turklāt komersantiem tiktu piedāvāts optimālākais risinājums viņa finansējuma problēmām.
10. Zinātniski praktiskā pētījuma gaitā, balstoties uz MVU sektora dalībnieka pieredzi projekta īstenošanā un nozares speciālistu viedokli, tiek apstiprinātas iepriekš konstatētās problēmas – esošā sistēma ir pārāk komplicēta, informatīvajai videi nepieciešama nopietna reorganizācija, struktūrfondu līdzfinansējuma piesaistei jāpatērē ievērojami laika resursi, jo jāgatavo vairākkārtīga dokumentācija un jāpanāk saskaņošana dažādās iestādēs.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties