Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:553208
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Bieži kāzu motīvā atklājas Mēness un Ausekļa savstarpējā konkurence (lietuviešu folklorai raksturīga arī zināma Saules un Aušrines konkurence, Saules bailes no tā, ka Aušrine varētu būt skaistāka), parasti Mēness ir tas, kurš atņem Auseklim saderētu līgavu, kas sadusmo Sauli. Itin bieži latviešu folklorā Saule un Mēness nonāk sievasmātes un znota attiecībās. Šis attiecību modelis bieži ir sarežģīts, kā tas lielākā vai mazākā mērā atklājas, šķiet, gandrīz visu tautu mitoloģijā, ķildu pilnas tās izvēršas arī Saulei un Mēnesim.
Kā zināms, daudzās nozarēs lietuviešiem saglabājušās arhaiskākas formas, kamēr latviešiem tās nomainījuši jaunāki veidojumi. Līdzīgi varētu būt arī ar Saules un Mēness kā līgavas un līgavaiņa atveidošanu. Šis motīvs saglabājies lietuviešiem, līdzīgi kā tas bijis pirmtautā, bet latviešiem precinieks Mēnesis visbiežāk aizstāts ar Ausekli, mitoloģisku būtni, kurai ļoti grūti piemeklēt analogu lietuviešu valodā.
Visai neskaidrs tēls ir dieva dēls (parasti minēti daudzskaitlī – dieva dēli), kuri pieder pie debesu dievībām, piedalās kāzās, retāk, bet minēti arī kā Saules meitas precinieki.
Arī teikās tāpat atspoguļojas dažādi priekšstati un motīvi, bet ir teika, kurā Mēness ir Saules vīrs un viņš kļūst tai neuzticīgs, nozogot Saules meitu. Šis motīvs cieši saistīts arī lietuviešu folklorā atrodamajiem priekšstatiem par Mēness neuzticību.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1236708
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties