Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:551724
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Elektroniskās vajāšanas jēdziens    4
2.  Elektronisko vajātāju tipi    6
3.  ASV likumdošanas attīstība, kas saistīta ar šīs problēmas apkarošanu    7
4.  Personu aizsardzība pret elektronisko vajāšanu    8
5.  Elektroniskās vajāšanas apkarošana Latvijā    9
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Mainoties laikmetiem, iespējām un tehnoloģijām, komplicētākas un sarežģītākas, kļūst arī sabiedriski bīstamas darbības. Attīstoties elektroniskās komunikācijas līdzekļiem, tie tiek izmantoti, ne vien sabiedrības attīstības labā, bet tie kalpo arī kā līdzeklis, sabiedriski nevēlamu darbību veikšanai, pat kriminālo darbību īstenošanai.
Par pētījuma tematu autors izvēlējies elektroniskās vajāšanas, kā sociāli deviantās uzvedības veida analīzi tāpēc, ka pēc autora domām šī problēma, ņemot vērā ASV pieredzi, kļūs aizvien izplatīta, pieaugot informācijas tehnoloģiju lietotāju skaitam.
Pašlaik Latvijā šī problēma pastāv, taču sabiedrības tā netiek analizēta. Indivīdi, kuri ir saskārušies ar vajāšanu interneta vidē, samierinās, ar to, uzskatot, ka internets dod neierobežotu rīcības brīvību, upuri uzņemas vainu, tādējādi, vēl vairāk veicinot šo negatīvo parādību.
Valsts policijas sastāvā ietilpst nodaļa, kura ir izveidota cīņai ar kibernoziegumiem, diemžēl, tās aktivitātes sabiedrībā ir maz atpazīstamas, tās darbība netiek pietiekoši skaidrota sabiedrībai.
Šis problēmas apkarošanu Latvijā kavē arī apstāklis, ka nav izveidoti normatīvā bāze, internetā veikto darbību regulēšanai.
Kriminoloģiskie pētījumi vairāk tiek vērsti uz datornoziegumu izpēti, datornoziedznieku personības izpēti. Taču pārējās sociāli bīstamās darbības, kuras notiek elektroniskajos komunikāciju līdzekļos praktiski netiek pētītas. Latvijā ir pieļaujama plaša kiberstalkera rīcības brīvība, par šādām darbībām bieži vien vienīgā atbildība ir morālā atbildība, ja netiek saskatītas citu noziedzīgu nodarījumu pazīmes. Latviešu valodā nav pieejama juridiskā literatūra, kurā tiktu apskatīta šī problēma.
Savā darbā autors lielāko uzmanību velta teorētiskam ASV, Lielbritānijas un Rietumeiropas valstu pieredzes apskatam elektroniskās vajāšanas apkarošanā, analizē, šo valstu pozitīvo pieredzi, kura būtu izmantojama Latvijas apstākļos, elektroniskās vajāšanas, ka sociāli bīstamas parādības ierobežošanai.




Elektroniskās vajāšanas jēdziens
Latvijā pašlaik netiek veikta nopietna šīs problēmas izpēte, tādēļ autors ir izvēlējies apskatīt, kā elektroniskās vajāšanas jēdziens tiek definēts ASV, analizēt, ko tas sevī ietver. ASV izvēlējos tāpēc, ka šis valstis atsevišķas pavalstis bija pirmās, kuras pievērsās elektroniskās vajāšanas izpētei. ASV jau pirms šo darbību parādīšanās elektroniskajā vidē vajāšana (stalking) tika atzīta, kā atsevišķs pret personu vērsts noziedzīgs nodarījums, pretēji Latvijas Krimināllikumam.
Elektroniskā vajāšana var izpausties dažādos veidos. Arī ārvalstīs nav izveidojies vienots viedoklis, par to kādas darbības tiek ietvertas šajā jēdzienā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties