Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:550730
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tiesību teorijas jautājumi:
1. Tiesību normu norobežošana no likuma.
Tiesības ir vispārējie uzvedības noteikumi, kuri ir jebkuram subjektam saistoši. Šos noteikumus mēs veidojam paši. Tiesību norma ir sociāla rakstura norma, kas var pastāvēt tikai sabiedrībā. No tiesību normām veidojas likums, jo likums iet aiz tiesību normām. Tiesību normas veidojušās no:
1) morāles normām – tas nozīmē, ka normu izpratne veidojas audzināšanas procesā, tādējādi cilvēks izprot, kas sabiedrībā ir nosodāms, kas atbalstāms.
2) reliģiskām normām – reliģisko normu pamatā ir 10 baušļi, bet protams, ka nav iespējams ievērot visas reliģisjas normas, tāpēc tiesību normām par pamatu ņem to, kas nav tikai balstīts uz reliģiju.
3) paražām jeb nerakstītajiem likumiem – cilvēks dzīves laikā iemācās lietas, kas visiem pats par sevi ir saprotams un cilvēks izprot to, ka par kādu nerakstīto likumu pārkāpumu seko sabiedrības nosodījums.
Tiesību normas pamatā netiek pasniegtas rakstiskā veidā, bet likumi pamatā ir rakstiska veida, kurus jāievēro visai sabiedrībai un par likuma ievērošanu rūpējas valsts noteiktas institūcijas, kā policija, tiesas u.c.

2. Likuma darbība laikā.
Likuma darbība laikā nozīmē likuma pieņemšanas kārtību. Latvijas Republikā likumdevēju konstitūcija ir Saeima. Saeima likumu pieņem 3 lasījumos. Ir izņēmumi, kad Saeima likumprojektus var pieņemt 2 lasījumos un tie būtu: atzīti par steidzamiem, valsts budžeta projekti un likumprojekti, kas attiecas uz starptautiskiem likumiem. Pieņemtos likumus Saeima nosūta izsludināšanai valsts Prezidentam. Likumus izsludina desmitajā dienā pēc to pieņemšanas, bet ne vēlāk kā divdesmitajā dienā pēc to pieņemšanas, publicējot preses izdevumā „Latvijas Vēstnesī”. Likums stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja konkrētajā likumā nav noteikts kāds konkrēts datums vai termiņš. Likums beidz darbību - beidzoties termiņam, uz kuru tas tika pieņemts, mainoties apstākļiem, kuri bija paredzēti(piemēram, kara laikā), vai ja doto aktu atceļ cits akts. Ja eksistē pretrunas starp normatīvajiem aktiem, kuriem ir dažāds juridiskais spēks, tad darbojas, kura juridiskais spēks ir augstāks. Ja normatīvie akti ir vienlīdzīgi, darbojas pēdējais normatīvais akts. Normatīvajiem aktiem nav atpakaļejošs spēks, izņemot īpašos likumā paredzētos gadījumos.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −11,99 €
Materiālu komplekts Nr. 1114031
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties