Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:547671
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Ēģiptiešu reliģiskie priekšstati cauri laikam    3
  Pasaules radīšana    5
  Cilvēks    6
  Mirušo kults    6
  Mīts par Ozīrisu un Izīdu    6
  Mirušo kults    8
  Mumificēšana    9
  Nobeigums    11
  Anotācija    12
  Pielikums    13
  Senās Ēģiptes galvenie dievi    13
  Daži attēli (tempļi u.tml.)    15
Darba fragmentsAizvērt

Senās Ēģiptes civilizācija veidojās Nīlas upes ielejā, tās augštecē. Šī varenā civilizācija pastāvēja vairāk nekā 3000 gadus (3100. – 30.g.p.m.ē.) līdz to iekaroja romieši un tā kļuva par Romas provinci. Savas ilgās pastāvēšanas laikā Ēģipte piedzīvoja vairākus varenības periodus: senā valsts (ap 2700. – 2200.g.p.m.ē.), ko raksturo vareno piramīdu būve, Vidējā valsts (ap 2050. – 1786.g.p.m.ē.), kad Ēģiptē ir stingra un centralizēta pārvalde un tā ir ietekmīga kaimiņu zemēs, Jaunā valsts (ap 1550. – 1225.g.p.m.ē.), kad Ēģipte sasniedz savus ziedu laikus un ir viena no varenākajām valstīm Tuvajos Austrumos. Šajā laikā tai nācās pārciest arī vājuma posmus, kad tai bija jāpiedzīvo ārēji uzbrukumi un svešas varas.
Reliģijai Ēģiptes kultūrā bija galvenā loma. Tā caurvija visas dzīves jomas un savu iespaidu atstāja uz politiku, mākslu, arhitektūru, kā arī literatūru un ikdienas dzīvi. Bez tās izpratnes nav novērtējamas spilgtākās Ēģiptes mākslas vērtības. Pārsteidz ārkārtīgi lielais dažādu dievu skaits (dažādos avotos minēti dažādi skaitļi no 700 līdz pat 2000), kas bieži rada iespaidu par ēģiptiešu reliģiskajiem priekšstatiem kā grūti izprotamiem un haotiskiem, taču šajā daudzveidībā iespējams saskatīt arī zināmas kopīgas iezīmes. Neapšaubāmi šo 3000 gadu laikā notikušās politiskās pārmaiņas ietekmēja arī reliģisko priekšstatu izmaiņas dažādos laika periodos, tās tomēr bija diezgan mazas un kopumā reliģija visos laikos pastāvēja ar daudzām noturīgām iezīmēm. Tātad tas viss ļauj mums runāt par šo reliģiju kā vienotu veselumu.

Ēģiptiešu reliģiskie priekšstati cauri laikam.

Ēģiptiešu reliģisko uzskatu attīstību var sadalīt vairākos posmos: vispirms Ēģiptē pastāvēja tradicionāls politeisms (daudzdievība), tam sekoja, kā zināms, pirmais mēģinājums pasaulē ieviest monoteismu (viendievība), tomēr tas bija neveiksmīgs un jau pēc neilga laika ēģiptieši atgriezās pie politeisma.
Senie ēģiptieši nav radījuši neko līdzīgu Bībelei vai Korānam, kas būtu viņu svētā grāmata. Tomēr Ēģiptiešiem ir daudz dažādu mītu, tieši no tiem mūsdienās varam spriest par šo cilvēku reliģiskajiem priekšstatiem. Lai gan tie saglabājušies tikai fragmentāri, no tiem varam daudz ko uzzināt par daudzajām dievībām un to attiecībām. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties