Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:545372
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.05.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

49. Akūtas un hroniskas hiponatriēmijas terapija un komplikācijas.
Stāvoklis, kas plazmas Na ir <135 mmol/L.
Akūtas hiponatriēmijas terapija: mērķis ir katrā ārstēšanas dienā palielināt Na līmeni par 8 mmol/L vai par 1-2 mmol/L stundā (ieturot 8 mmol/L), līdz izzūd simptomi. Pielieto izotonisko NaCl šķidrumu vai ar sāls tabletēm. Normovolēmiskās hiponatriēmijas korekciju var sākt ar hipertonisko NaCl šķidrumu (3%), līdz Na koncentrācija plazmā sasniedz 120 mmol/L un pēc tam, lai normalizētu sāls-ūdens līdzsvaru lieto konservatīvas metodes (ūdens nedzeršanu, sāls tabletes, furasemīdu).
Hroniskās hiponatriēmijas terapija: Na līmenis jāpaceļ lēnām, pirmajās 24 h par 10 mmol/L un 48 h par 18 mmol/L. Jāierobežo šķidruma uzņemšana (1 L dienā). Ja nevar ierobežot ūdens uzņemšanu lieto demeklociklīnu (300-600 mg 2x dienā, 5-14 dienas), kas izraisa nefrogēnu bezcukura diabētu. Na normalizēšanai lieto NaCl izotonisko šķidrumu, jākontrolē Na līmenis sērumā. Ja nereaģē uz izotonisko šķidrumu ordinē 3% NaCl šķidrumu (0.15-0.3 mL/kg/h).
Komplikācijas: palielinās intrakraniāls spiediens un rodas neiroloģiskie simptomi (konvulsijas, apjukums), smadzeņu bojājums, koma, nāve

50. A. renalis stenozes izraisīti simptomi un nieru kaite.
Renovaskulārā hipertensija – sekundārā hipertensija, kas rodas dēļ pavājinātās nieru apasiņošanās, ko izraisa nieru artērijas stenoze (vienas vai abu).
Etioloģija: ateroskleroze, fibromuskulārā displāzija, trauma, aortas dislokācija, neirofirbomatoze.
Klīniskā aina: hipertensija, kas ar grūtībām padodas medikamentozai terapijai. Jādomā par RVH, ja: AH sākās pirms 30 vai pēc 55(65) gadiem, sākās strauji, labi kontrolētas hipertensijas progresēšana, rezistenta hipertensija pret 3 medikamentiem, strauji progresējoša retinopātija, nieru funkciju pasliktināšanās pēc AKEi lietošanās, sistoliskais un diastoliskais troksnis virs vēdera aortas.
Diagnostika: dinamiskā scintigrāfija, kaptoprila raudze, doplersonogrāfija, MRA, DTA.
Terapija: konservatīva – KKB un citi antihipertensīvie līdzekļi, jāizvairās no AKEi lietošanas;
Revaskularizācija: angioplastika, stentēšana.
Išēmiskā nefropātija – rodas, ja nieru artērijas stenoze ir smaga, abpusēja; manifistējās ar pavājinātu nieru funkciju – līdz termiskai nieru mazspējai. Par diagnozi liecina: ANM lietojot tantihipertensīvos līdzekļus, progresējošā nieru mazspēja RVH slimniekiem (ārstējot konservatīvi), neskaidra progresējošā mazspēja pacientiem ar refraktāru hipertensiju pēc 50 gadu vecuma.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties