Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:541648
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.02.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pauls Bankovskis ir dzimis 1973. gadā, ieguvis bakalaura grādu filosofijā LU, strādā laikrakstā Diena. Latviešu literatūrā viņš sevi pieteica 1996. gadā, kad iznāca viņa debijas stāstu krājums Svētā Bokasīna koks. Nākamais P. Bankovska romāns Laiku grāmata (1997) godalgots ar žurnāla Karogs un Raimonda Gerkena romānu konkursa otro prēmiju. 1999. gadā iznāk romāns Plāns ledus. 2000. gadā iznāk P. Bankovska romāns Padomju Latvijas sieviete, bet 2002. gadā – romāns Čeka, bumba&rokenrols un stāstu krājums Labais vienmēr uzvar. Romāns Misters Latvija (2002) arī ir godalgots ar žurnāla Karogs un Raimonda Gerkena romānu konkursa prēmiju, bet jaunākais viņa romāns Sekreti izdots 2003. gadā. P. Bankovskis ir arī kinofilmas Baiga vasara scenārija (1999) līdzautors. Periodikā publicētas viņa kritikas par pasaules un Latvijas rakstnieku darbiem, piemēram, par itāliešu rakstnieka Umberto Eko romānu Bodolīno, Salmana Rušdi romānu Niknums, Alberta Bela romānu Bezmiegs.
Kāpēc sava pētījuma pamatā izvēlējos tieši P. Bankovska daiļradi? Tāpēc, ka P. Bankovskis ir mūsdienīgs autors, kurš interesanti un savdabīgi apraksta 20. gadsimta Latvijas kultūrvidi, metot izaicinājumu pieņemtajām normām, konservatīvajiem uzskatiem, dogmām, stereotipiem un provocējot lasītāju uz pārdomām vai dialogu.


Žanrs

Autors pats savam darbam ir licis žanra apzīmējumu – pierobežas romance. J. Kursīte norāda, ka romance ir neliela apjoma melodisks dzejolis, kas radies 16. gadsimtā Spānijā. Vēlāk par romanci sauca liroepisku mīlas dzejoli1. Krievu literatūrzinātnes enciklopēdijā es atradu pieminētu pierobežas romanci (romances fronterizos) kā vienu no spāņu romances veidiem, kas radusies ap 8. – 15. gadsimtu, vēsta par teritorijas atkarošanas cīņām un atzinīgi vērtē mežoņu cilts mauru vīrišķību…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties