Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:538770
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

VI Darba analīze un secinājumi
No apgaismes likuma izriet, ka, ja gaisma krīt perpendikulāri un cosα=0, tad gaismas stiprums ir konstants un nemainās, toties mainās apgaismojums, mainot attālumu. No grafikiem secinu, ka, jo lielāks ir attālums, jo mazāks ir apgaismojums. Kā arī formula paredz, ka grafiks ir eksponentlīkne. Salīdzinājumam piemeklēju atbilstošo eksponentlīkni.
Pirmajā mērījumā pilnībā netika nodrošināta telpas aptumšošana, jo bija blakus gaisma no cilvēkiem līdzās, kas veica mērījumus. Apskatot grafiku, secinu, ka pirmais mērījums ir nederīgs, jo tas pilnībā „izkrīt” no eksponenta grafika. Attālumam palielinoties, sensors vairs neuztver spuldzītes gaismu, bet apkārtējās vides, jo pati spuldzīte bija ļoti vāja. Pēdējie mērījumi parāda, ka apkārtējā gaisma bija apmēram 4 lx. Uzskatu, ka mērījumus ietekmēja arī tas, ka spuldzīte starp mērījumiem tika izslēgta, tās gaismas stiprums nebija konstants, jo viņa nemitīgi uzsila un atdzisa. Pirmajā mērījumā iegūtais gaismas stiprums ir 1,42 ± 1 cd.
Otrais mērījums ir daudz precīzāks, jo tika nodrošināta izolētība no blakus gaismas, gaisma plūda pa melna papīra caurulīti, kas savienoja sensoru un spuldzīti. Sensorā nonāca tikai taisnā gaisma, jo spuldzīte maksimāli izstaro gaismu uz visām pusēm, bet sensorā nonāk tikai tā, kas iet tam perpendikulāri, pārējo absorbē melnais papīrs. Pēc grafika secinu, ka tas daudz vairāk sakrīt ar eksponenta līkni, kas savukārt norāda uz datu precizitāti. Tomēr atkal pirmais mērījums īsti neiekļaujas. Attālumam palielinoties, apgaismojums kļuvis pavisam niecīgs. Otrajā mērījumā iegūtais gaismas stiprums ir 0,242 ± 0,09 cd.
Kopumā secinu, ka apgaismojums mainās pēc eksponentlīknes. Apgaismojuma likums darbojas tikai lielos attālumos, jo mazos, ar aci nav iespējams precīzi vienādā augstumā novietot sensoru un gaismas avotu. Rodas neliels leņķis, kas, palielinot attālumu, samazinās, bet mazos attālumos iespaido iegūtu apgaismojumu, līdz ar to arī uzrāda aprēķinos nepareizu strāvas stiprumu. Abos mērījumos iegūtais strāvas stiprums ļoti atšķiras, jo pirmajā gadījumā to pārāk daudz iespaido sānu gaisma, bet otrajā gadījumā līdz sensoram nonāk tikai neliels gaismas daudzums, ko izstaro spuldze.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-1,30 €
Materiālu komplekts Nr. 1315185
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties