Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:535383
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.09.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

25. Finanšu instrumenti, to veidi, novērtēšana
32 SGS Finanšu instrumenti: skaidrojumi un uzradīšana, 39 SGS Finanšu instrumenti: atzīšana un novērtēšana. Finanšu instrumenti ir līgumi, kas rada finanšu aktīvu vienā uzņēmumā un vienlaikus, finanšu saistības citā uzņēmumā. Atvasinātais finanšu instruments ir finanšu līgums, kura vērtība mainās atkarībā no noteiktas procentu likmes, vērtspapīra cenas, preču cenas, ārvalstu valūtas kursa, cenu vai likmju indeksa, kredītreitinga vai kredītindeksa, vai līdzīga mainīgā lieluma izmaiņām; kam nav nepieciešams sākotnējais neto ieguldījums vai ir nepieciešams neliels sākotnējais neto ieguldījums attiecībā pret citiem līgumu veidiem, kas ir līdzīgā veidā atkarīgi no tirgus apstākļu izmaiņām; kura norēķini notiek kādā nākotnes darījumā. Finanšu aktīvu objekts ir ikviens aktīvs, kas var izpausties kā nauda; līgumtiesības, kas ļauj saņemt no cita uzņēmuma naudu vai citu finansu aktīvu; līgumtiesības, kas ļauj apmainīties ar citu uzņēmumu finansu instrumentiem kas var būt abpusēji izdevīgi; cita uzņēmuma pašu kapitāla instruments.Uzņēmumam ir jāuzrāda finanšu aktīvs vai finanšu saistības bilancē tad un tikai tad, ja tās ir daļa no instrumenta līguma noteikumiem. Uzņēmumam ir jāizslēdz finanšu aktīvs vai tā daļa no bilances tad un tikai tad, ja uzņēmums zaudē kontroli pār finanšu aktīvu līgumiskajām tiesībām. Izslēdzot no bilances šādu finansu objektu, starpību starp aktīva (aktīva daļas) uzskaites summu, kas nodota citai personai, un summu no saņemtās vai saņemamās peļņas un jebkādas jeb kādas citas to iepriekšējas korekcijas, lai atspoguļotu šāda aktīva patieso vērtību, tā ir jāiekļauj perioda neto peļņā vai zaudējumos.Visi uzņēmuma rīcībā esošie finanšu aktīvi jānovērtē pēc to patiesās vērtības izņemot šādas finanšu aktīvu kategorijas uzņēmuma aizdevumi un iekasējamie rēķini, kas netiek turēti tirdzniecības nolūkā; līdz termiņa beigām turēti ieguldījumi; jebkāds finanšu aktīvs, kam nav aktīvā tirgū kotētas tirgus cenas un kura patieso vērtību nevar ticami novērtēt. Finanšu saistības ir ikviena darījuma līgumpienākums vai nu nodot naudu vai kādu citu finanšu aktīvu citam uzņēmumam, vai arī apmainīties ar citu uzņēmumu finanšu instrumentiem apstākļos, kas ir potenciāli neizdevīgi.Visas finanšu saistības uzņēmumam finanšu pārskatā jānovērtē par amortizēto pašizmaksu, izņemot sekojošas saistības: tirdzniecības nolūkā turētas saistības; atvasinātie finanšu instrumenti.
Uzņēmumam ir jāizslēdz finanšu saistības no savas bilances tikai tad, ja tā ir dzēsta – tas ir, gadījumā, ja līgumā norādītā saistība ir izpildīta, anulēta vai ir beidzies tā darbības termiņš. Pašu kapitāla instruments ir ikviens līgums, kas apliecina atlikušo līdzdalību uzņēmuma aktīvos pēc visu pārējo uzņēmuma saistību atskaitīšanas. Nevis finanšu instrumenta juridiskā forma, bet gan tā būtība nosaka instrumenta klasifikāciju emitenta bilancē. Finanšu instrumentu klasificē, pamatojoties uz to būtības novērtējumu brīdī, kad šo instrumentu atzīst pirmo reizi. 32.SGS prasa, lai saistības un pašu kapitāla elementi, kuri izriet no viena finanšu instrumenta, bilancē būtu uzrādīti atsevišķi. Standarts pieprasa, lai finanšu aktīvi un finanšu saistības tiktu uzrādītas, izmantojot neto principu gadījumos, ja uzņēmumam ir juridiski saistošas tiesības nolīdzināt atzītās summas; uzņēmumam ir nolūks norēķināties, izmantojot neto principu (on a net basis), vai arī vienlaikus pārdot aktīvu objektu un norēķināties par saistībām. Citos gadījumos finanšu aktīvi un finansu saistības jāuzrāda atsevišķi, saskaņā ar to raksturojumu, kas nosaka, vai šie instrumenti ir uzņēmuma resursu vai pienākumu sastāvdaļa. Monetārie finanšu aktīvi un finanšu saistības (monetārie finanšu instrumenti) ir tādi finanšu aktīvi, kas tiek saņemti, vai ir tādas finanšu saistības, ko maksā naudas summās, kuras ir nemainīgas vai kuru lielums ir nosakāms. Finanšu aktīva vai finanšu saistības patieso vērtību var noteikt, izmantojot vienu no vairākām vispāratzītām metodēm. Metodes pamatā ir pieņēmums, ka uzņēmums turpinās savu darbību bez nolūka vai nepieciešamības likvidēt vai būtiski samazināt savas darbības apjomu vai uzņemties darījumu ar nelabvēlīgiem noteikumiem. Standartā ir aplūkoti riska norobežošanas instrumenti. Riska norobežošana sevī ietver proporcionālu ienākumu kompensēšanu starp riska norobežošanas instrumenta un norobežotā posteņa patiesās vērtības izmaiņām vai uz to attiecināmo naudas plūsmu izmaiņas. Riska norobežošanas instruments ir atvasinātais instruments vai cits finanšu aktīvs vai saistība, kuras patiesā vērtība vai naudas plūsma varētu kompensēt norādīta norobežotā posteņa patiesās vērtības vai naudas plūsmas izmaiņas.

26. Starpperiodu finanšu pārskati

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties