Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:533889
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zenta Mauriņa bija filozofe, rakstniece, esejiste, tulkotāja, Filozofijas zinātņu doktore. Dzimusi 15.12.1897 Lejasciemā, uzaugusi Grobiņas doktorātā, piecu gadu vecumā - pēc bērnu triekas - zaudējusi spēju staigāt. Mirusi 25.04.1978. Bāzelē (Šveicē), apbedīta Vācijā. Latvijā viņas dzīves laikā viņai bija šaurs atbalstītāju pulks, uzskatīja, ka viņa esot "irracionāla, eksaltēta mistiķe". Tikai pēc tam, kad Rietumvācijā vācu sirmgalvju vidū viņa ieguva milzīgu popularitāti, saņēma apbalvojumus, attieksme mainījās. Zentas Mauriņas talants, pašcieņa, neparastā personība bija psiholoģiskā nesaderībā ar autoritāro režīmu. Rakstniece svēti ticēja demokrātijai.
Zenta Mauriņa bija, gudra, drosmīga un garā stipra cīnītāja par saviem uzskatiem un nostāju. Zenta kā filozofe cīnījās pret vienaldzību, mantkārību un dvēseles kroplumu, viņas filozofijas būtība bija gudrība, viņa ir arī apskatījusi un risinājusi attīstības un tās racionālā pamatojuma jautājumus. Taču kā rakstniece viņa bija optimālās filozofijas piekritēja, viņa rakstīja par mīlestību, draudzību, prieku, sāpēm- par dzīves nepilnīgumu un netaisnīgumu, apkārtnes aprobežotību un ciešanu jēgu (šīs zināšanas viņa ieguva empīriskā ceļā). Mauriņa savos darbos pievēršas esamībai un sasaista to ar juteklisko, tomēr neatņemama sastāvdaļa tam visam ir prāts.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1229241
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties