Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:533606
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saules enerģija ceļo cauri Visumam kā elektromagnētiski viļņi, uz zemes tos uztver un pārveido dzīvie organismi, no tiem veidojušies arī senie dabas resursi, ko uzskata par neatjaunojamiem - nafta, akmeņogles un kūdra.
Sākotnēji saules baterijas galvenokārt izmantoja kosmisko lidaparātu elektroapgādei, jo tur bija un joprojām ir problēmas ar citu elektroenerģijas avotu nodrošināšanu.
Pēc zinātnieku domām, līdz šim saules enerģija nav izmantota pietiekami lielā apmērā, lai gan ir ļoti daudz izstrādājumu, kuros tiek izmantotas saules baterijas.
Vēsture
Saules enerģijas izmantošanas vēsture iesniedzas jau senajā Ēģiptē, antīkajā Grieķijā un Romā.
Tolaik mūsu senči pamanījās lieti izmantot tikai t.s. pasīvo saules enerģiju jeb, kā mūsdienās teiktu, saules kolektorus, kas saules enerģiju pārveido siltumā. Saules siltumu siena, salmu, malkas, drēbju, graudu, augļu, ogu, zivju, gaļas un citu produktu un lietu žāvēšanai cilvēki ir izmantojuši jau kopš seniem laikiem.
Zinātniski Saules enerģijas izmantošanas vēsture sākas ar 1839. gadu, kad franču fiziķis Antuāns Anrī Bekerels atklāja fotogalvanisko efektu. Kopš tā laika tika uzsākti mēģinājumi izgatavot iekārtas, kas spējīgas pārvērst saules enerģiju elektriskajā. Iekārtas sauc par saules fotoelektriskajiem moduļiem.
19.gs. vidū franču zinātniekam Mušē (Mouchet) pirmoreiz izdevās saules enerģiju pārvērst elektrībā. 20.gs. sākumā tika uzbūvēta pirmā saules spēkstacija, bet vēlāk to, ka saules enerģija ir izmantojama vienmēr un visur, plaši izmantoja lidojumiem kosmosā.
Termosolāro sistēmu uzstādīšanas projektu individuālās apbūves ēkās īstenoti laika posmā no 2004. – 2007. gadam: apmēram 100-500 m2 lielās savrupmājās saules kolektori tiek izmantoti gan karstā ūdens uzsildīšanai, gan baseinu apsildei, retos gadījumos arī apkures sistēmas atbalstam.
Saule – Zemes lielākais enerģijas avots
Saule ir pamats gandrīz visiem dabas procesiem, ieskaitot cilvēku dzīvi;
Saule spīd noteiktu stundu skaitu un tās siltums ir bez maksas;
Sauli izmantojuši mūsu senči, liekot tai darīt dažādus darbus: sildīt siltumnīcas, lai apsteigtu pavasari un izaudzētu agros dārzeņus un ziedus, veikt mājas darbus, žāvējot veļu, sildīt ūdeni utt;
Saules siltuma enerģiju nevar saņemt nepārtraukti;
Saules enerģiju var uzkrāt;
Saule nodrošina ar neizsīkstošu un tīru enerģiju, kas iespējama jebkur un miljoniem gadu uz priekšu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties