Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:532596
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sajūtas ir pirmais izziņas process cilvēka dzīvē, ar kuru palīdzību tiek saņemta elementāra informācija no ārējās un iekšējās pasaules. Caur sajūtām mēs uzzinām par krāsu, smaržu, garšu, priekšmetu virsmu, par sava organisma iekšējo orgānu stāvokli telpā.
Sajūtas ir priekšmeta atsevišķu īpašību atspoguļojums apziņā, šiem priekšmetiem tieši iedarbojoties uz sajūtu orgāniem (analizatoriem).
Analizatori (sajūtu orgāni) – tie ir kanāli, pa kuriem mēs saņemam visu informāciju gan par ārējo pasauli, gan par iekšējo. Atspoguļojot reālos priekšmetus un parādības, sajūtas nosacīti precīzi atveido pasauli, kurta pastāv neatkarīgi no mūsu apziņas, no mums pašiem. Tātad sajūtu izcelsme un saturs ir objektīva realitāte, bet pašas sajūtas ir subjektīvas.
Sajūtas ir atkarīgas ne vien no smadzeņu īpatnībām un cilvēka analizatoriem, bet arī no pieredzes, profesionālām zināšanām, interesēm un citām cilvēka rakstura iezīmēm. Vēl sajūtas var ietekmēt noguruma pakāpe, garastāvoklis, kādā cilvēks atrodas dažādās dzīves situācijās. Dažādu saslimšanu gadījumā sajūtas var būt iluzoras. To priekšmetu vai parādību, kuru konkrētajā mirklī mēs visspilgtāk un intensīvāk izzinām, psiholoģijā sauc par objektu. Visi pārējie mazāk skaidri uztveramie priekšmeti un parādības rada fonu.
Visu analizatoru kopumu sauc par sensoro sistēmu. Atkarībā no tā , no kurienes pienāk kairinājuma signāli, receptori un analizatori iedalās:
eksteroreceptoros
ārējās pasaules analizatoros
organisma stāvokļa analizatoros.
Mūsdienās ir paplašinājies priekšstats par cilvēku sajūtu veidiem. Iepriekš minētie sajūtu veidi nebūt nav vienīgie analizatoru sistēmā, kas atspoguļo ārējās un iekšējās vides iedarbību uz receptoriem. Pirmkārt mēs pakavēsimies pie tiem pieciem sajūtu orgāniem, kurus izšķīra jau senie grieķi. Tās ir redzes, dzirdes, taustes, ožas, garšas sajūtas. Otrkārt runāsim par kinestēziskajām sajūtām un organiskajām sajūtām.
Redzes sajūtas. Acs – sajūtu orgāns ar sarežģītu anatomisku uzbūvi. Gaismas viļņi, ko atspoguļo priekšmeti, izejot caur acs lēcu, fokusējas tīklenē attēla veidā. Redze atspoguļo attālumu līdz priekšmetiem un to apjomu. Acis ir distances receptori, tās sniedz informāciju par ārējās pasaules priekšmetiem un parādībām, kas no sajūtu orgāniem atrodas zināmā attālumā. Tīklenei ir sarežģīta uzbūve. Tā sastāv no vairākiem desmitiem tūkstošu redzes nervu šķiedru galiņiem, kas gaismas viļņu ietekmē nonāk ierosas stāvoklī. Receptori kuri pēc formas atgādina kolbiņas un ir pielāgoti krāsas atspoguļošanai, atrodas tīklenes centrā un kalpo kā redzes aparāts dienā.…

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1178917
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties