Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:531246
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.04.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Klimatiskie apstākļi kalnos    4
  Augstkalnu klimata ietekme uz cilvēku un tehniku    5
  Apvidus īpatnības    5
  Karadarbības iespējamība augstkalnu reģionos    6
  Vēsturiskais aspekts un kauju piemēri    8
  1.Pasaules karš    8
  2.Pasaules karš    8
  Kaujas par Narvīku    8
  Kokoda takas kampaņa    8
  Operācija „Renntier”    9
  Operācija „Gauntlet”    9
  Kašmiras konflikts    9
  Afganistānas karš    9
  Kalnu Karabahas karš    10
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

Kalnu Karabahas karš
Nelielais, bet kalnainais reģions Aizkaukāzā starp Armēniju un Azerbaidžānu, no kura pašreizējiem 138 tūkstošiem iedzīvotāju vairāk nekā 99% ir etniskie armēņi, ilgstošajā konfliktā tika ierauts pēc Padomju Savienības sabrukuma 1991.gadā, kad ar Armēnijas atbalstu vietējie armēņi vienpusēji pasludināja neatkarību. Pret to iebilda Azerbaidžāna, kas Kalnu Karabahu uzskata par savu teritoriju. Rezultātā izcēlās bruņots konflikts, kura laikā bojā gāja 30 tūkstoši cilvēku, bet 1,2 miljoni bija spiesti pamest savu dzīvesvietu. Pēc konflikta, kas noslēdzās ar pamieru 1994.gada 12.maijā, armēņu kontrolē palika ne tikai Kalnu Karabaha, bet vēl septiņi blakus esoši Azerbaidžānas rajoni, no kuriem bija spiesti bēgt 700 tūkstoši azerbaidžāņu. Konflikta dēļ Azerbaidžānu pameta 360 tūkstoši tur dzīvojošo armēņu, bet 200 tūkstoši azerbaidžāņu atstāja Armēniju. 2014.gada augustā starp azerbaidžāņu karavīriem un pašpasludinātās Kalnu Karabahas republikas kaujiniekiem izcēlušās apšaudes, kurās bojā gājušas vismaz 18 militārpersonas. Azerbaidžāna apstiprinājusi, ka tā zaudējusi 13 kareivjus, bet armēņu puse ziņo par pieciem kritušajiem. Tik daudz nogalināto tik īsā laikā šajā konflikta zonā nav bijis kopš kara, kas beidzās ar pamiera noslēgšanu 1994.gadā.

Secinājumi
Karadarbība kalnos tika praktizēta jau kopš seniem laikiem un atsevišķos kalnu reģionos noris vēl joprojām, jo kalni ir stratēģiski izdevīgi gan kā dabiskas robežas, gan kā neatsverams ūdens ieguves avots. Kā arī cilvēki vienmēr ir gribējuši sasniegt vairāk, tāpēc viņi iekāro teritorijas un, lai iegūtu tās, karo par tām. Mūsdienās ir pārāk daudz vienošanās un līgumi, kas aizliedz ieņemt svešas teritorijas, tāpēc civilizētajās valstīs šis jautājums nav tik aktuāls, kā piemēram, Tuvajos Austrumos. Tas, kurš kontrolē kalnus, kontrolē visu teritoriju. Lai karotu kalnu teritorijās, karavīriem jābūt daudz labāk sagatavotiem gan fiziski, gan morāli, kā arī ekipētiem atbilstoši augstkalnu klimatam. Jābūt ir attiecīgām zināšanām par kalnu reģioniem un tajā sastopamajām dabas parādībām, lai pats sevi neiedzītu nāvē. Karadarbība kalnos prasa divreiz ilgāku plānošanu un divreiz lielākus resursus. Karojot kalnos, grūti prognozēt iznākumu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1353691
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties