Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:531190
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

1.Tiesības kā uzvedības regulējums

Lai cilvēki sabiedrībā varētu savstarpēji saskaņot savu rīcību paredzamā, drošā un vispārpieņemtā veidā, uzvedības iedzimtās dispozīcijas vajadzēja papildināt ar mākslīgi veidotu modeli. Kultūras attīstības gaitā radās paražu, sociālās morāles, reliģijas, tiesību normas, kas noteica ģimeņu un kopienu sadzīvi agrārajā saimniecībā, vēlāk sabiedrībās un organizācijās, lai atsevišķi indivīdi spētu savstarpēji saskaņot savu rīcību pēc noteikumiem, kas nosaka to izturēšanos situācijās.
Tiesību normas nevis apraksta uzvedību, bet gan izvirza tai noteikumus, kā objektīvas uzvedības normas.
Spēkā esošas tiesības (law in action) ir arī „faktiskas”. Tās ir valstu konstitūcijas, tirdzniecības, ģimenes TN, kurām pašreizējās tiesiskās sabiedrības locekļi pielāgo savu uzvedību; normas, kuras pašreizējā tiesiskā sab-bā iespējams brīvprātīgi ievērot vai arī izmantot.

2. Uzvedības tiesiskās regulēšanas īpatnības

Cilvēku uzvedības dažādie noteikumi: pieklājība, neapmelošana, palīdzības sniegšana; samaksa par pirkumu – specifiska uzvedības norma „garantētās tiesības”.
Garantēto tiesību īpatnības nosaka apstāklis, ka tās var realizēt piespiedu kārtā( nodrošina tiesu vara un procesu kodekss). Tiesību nodrošināšanas līdzeklis- sankcijas.
Pastāv TN, kas garantē arī krimināltiesisko un disciplināro noteikumu izpildi.
Subjektīvo tiesību būtisks komponents ir saistoša īstenošanas iniciatīva, pirmkārt ar savu rīcību tiesībsargājošai institūcijai uzlikt par pienākumu veikt tiesību nodrošinājumu.
Tiesiskā kārtība reglamentē, kurš un kā nosaka vispārīgos priekšrakstus un pienākumus, apstiprinot tos ar līgumu, adm.aktu vai līgumu, pilnvaru. To galamērķis-uzvedības noteikšana.
Zemāko normu spēkā esamības pamats ir augstākās normas.
TN iedarbīgums un to pamatojums normatīvā spēkā esamībā ir savst. saistīti – pastāv iespēja tos ievērot un īstenot kā garantētas tiesības, ja normas ir iedarbīgas, ja tās patiešām ievēro un piemēro.
Lai pamatotu prasību pakļauties tiesībām, jāparedz, ka jāpakļaujas iedarbīgai tiesību un satversmes kārtībai.
Pārstāvība ir svarīgs tiesību paņēmiens pārvaldē un uzņēmumu vadīšanā, tā rada iespēju līdzstrādniekiem atbilstoši pienākumu sadalei, veikt darījumus īpašnieka labā un vārdā.
Uz juridisko personu attiecināmās pilnvaras un pienākumi rezultātā rada konkrētu kompetentu cilvēku un pienākumus.
Valsts ir pilsoņu kopums, kas dzīvo saskaņā ar tiesiski organizētu kārtību. Valsts varas pamattiesību saistības amatpersonām, kurām piešķirta atb.kompetence, uzliek par pienākumu īstenot pārvaldes vai lemšanas pilnvaras attiecībā uz organizētu tiesisku sabiedrību.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties