Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:521158
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mijiedarbība ar zālēm
Ir jāmin, ka alkohola ietekme uz medikamentu ir medikamenta darbības izmainīšana. Alkohols var paātrināt medikamentu uzsūkšanos no kuņģa –zarnu trakta, veidojot organismā diezgan augstu medikamenta devas koncentrāciju, nekā, ja medikaments ir lietots kā ierasti. Šāda alkohola un medikamentu mijiedarbība var novest pie pārdozēšanas vai medikamentu toksisko reakciju attīstības. Lielākā daļa alkoholisko dzērienu mijiedarbojas ar medikamentiem. Tas notiek tāpēc, ka gan zāļu vielas, gan etilspirts, metabolizējas aknās, un notiek konkurentā noārdīšanās inhibēšana. Var notikt arī citi procesi, tādi kā etanola noārdošo enzīmu inhibēšana. Ir novērojama divējāda etanola un zāļu vielu mijiedarbība:
1) zāļu vielu ietekme uz etanola noārdīšanos;
2) etanola ietekme uz zāļu vielu efektiem.
Etanola metabolisma process aknās
Daudzi alkoholiskie dzērieni satur etilspirtu jeb etanolu, kas izraisa cilvēkā reibuma izjūtas. Etanols iedarbojas nomācoši uz CNS, izraisot sāpju nejutīguma-narkozes efektu. Etanolam nonākot organismā, tas tiek pakļauts biotransformācijas (pārvēršanās) procesam aknās. Šajā procesā piedalās bioloģiski aktīvās vielas jeb fermenti, kas katalīzē daudzas ķīmiskas reakcijas. Sākumā ferments alkoholdehidrogenāze, kas oksidē etanolu līdz acetilaldehīdam. Šis process norit diezgan lēni. Ja šis enzīms tiek inhibēts, palielinās laiks, kurā etanols tiek inaktivēts un pastiprinās tā negatīvā ietekme uz organismu. Tādas īpašības piemīt daudzām zālēm, piemēram: Analgīnam, aminazīnam, ketotifēnam, metoklopramīdam, cimetidīnam, bromokriptīnam, kodeīnam (Zāļu inhibējošo ietekmi uz etanola noārdīšanos veiksmīgi izmanto alkoholisma ārstēšanā). Pēc tam iesaistās nākamais enzīms aldehīddehidrogenāze, kas acetilaldehīdu pārvērš par etiķskābi, kas tiek organismā aktīvi izmantota vielmaiņas procesos. Jo ātrā šis biotransformācijas process organismā notiek, jo mazāk mēs izjūtam kaitīgo aldehīda ietekmi. Dažas zāles spēj pazemināt organisma jutību pret etanolu. Tie ir preparāti, kuri satur androgēnus un glikokortikosteroīdus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties