Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:515710
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Robežvalstis
Rietumos tā robežojas ar Irānu, ar Pakistānu dienvidos un austrumos, Turkmenistānu, Uzbekistānu un Tadžikistānu ziemeļos un Ķīnas Tautas Republiku austrumos. Afganistānā mīt ap 30 miljoni cilvēku, tomēr tas ir tikai aptuveni lēsts, jo oficiāla tautas skaitīšana te nav notikusi jau desmitiem gadu.
Vēstures fakti
Afganistāna atrodas tādā unikālā vēsturisko notikumu saskarsmes vietā, kurā mijiedarbojās daudzas Eirāzijas civilizācijas. Šai zemei ir bijusi nozīmīga loma agrīnās vēstures notikumos. Ritot laikmetiem, šis reģions, kas šodien pazīstams kā Afganistāna, ir piedzīvojis neskaitāmu tautu iebrukumus - āriešu, mēdiešu, persiešu, grieķu, maurju, Kušanas, arābu, tjurku, britu un PSRS, tomēr reti kad iebrucēji spēja pārņemt pilnīgu kontroli pār šo zemi. Bet kad tāda izdevība bija, arī Afganistānas pamatiedzīvotāji siroja kaimiņu zemēs.
Domājams, ka starp 2000 un 1200 gadu p.m.ē., indoeiropiešu valodā runājošie ārieši ieplūda mūsdienu Afganistānas teritorijā un izveidoja tautu, kas kļuva zināma ar nosaukumu Aryānām Xšaθra, jeb „Āriešu zeme”. Iespējams ka zoroastrisms ir cēlies Afganistānā starp 1800 un 800 p.m.ē. Senās Austrumirānas valodas, tādas kā avesta, varētu tik lietotas tajā pašā laikā kad sāka rasties zoroastrisms. Ap 1000 gadu p.m.ē.(vai agrāk), Indoāriskā, vēdiskā civilizācija varētu būt radusies Afganistānas austrumu daļā, Kabulas ielejas apkaimē, tomēr tas joprojām paliek pieņēmums, jo uz arheoloģiskajiem izrakumiem pamatotās versijas, vēdiskās civilizācijas pirmsākumus attiecina uz Indas un Gangas upju ziemeļu apgabaliem, mūsdienu Pakistānā un Indijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1360920
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties