Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:515027
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
1.  Aizvēsturisko un primitīvo tautu māksla    3
2.  Senā Ēģipte    6
3.  Senā Grieķija    8
4.  Senā Roma    10
5.  Viduslaiki    12
6.  Romānika    13
7.  Gotika    14
8.  Renesanse    15
9.  Baroks    17
10.  Rokoko    18
11.  Klasicisms    19
12.  Modernisms    20
13.  Reālisms    22
14.  Romantisms    23
15.  Impresionisms    24
16.  Jūgendstils    25
17.  Kubisms    26
18.  Sirreālisms    27
19.  Ielu māksla    28
20.  Grafiti    29
  Secinājumi    30
  Izmantoto avotu saraksts    31
Darba fragmentsAizvērt

E.H. Gombrihs savā „Mākslas vēstures” grāmatā teicis, ka par mākslas pirmsākumiem mēs nezinām neko daudz vairāk kā par valodas izcelšanos. Ja pieņemam, ka māksla ir tempļu un dzīvojamo ēku būve, gleznošana, statuju veidošana un aušana, tad pasaulē nav nevienas tautas, kurai nebūtu mākslas. Nezinādami nolūkus, kādiem domāti senie mākslas priekšmeti, mēs nespējam izprast seno mākslu. Un, jo tālāk pagātnē mēs atgriežamies, jo konkrētāki – bet vienlaikus arī dīvaināki – kļūst šie nolūki. Mūsu tālo senču ciltis mēs dēvējam par „primitīvajām” nejau tāpēc, ka to piederīgie būtu vientiesīgāki par mums, - viņu domu gaita nereti ir daudz sarežģītāka par mūsējo -, bet visa cilvēce. Zīmējumi un statujas tiek izmantotas maģiskos nolūkos. Kad 19.gadsimtā Spānijā un Dienvidfrancijā pirmo reizi tika atklāti alu un klinšu zīmējumi, arheologi neparko negribēja ticēt, ka tik precīzus un izteiksmīgus dzīvnieku veidolus būtu darinājuši leduslaikmeta cilvēki. Tikai primitīvie akmens un kaula darbarīki, kurus laiku pa laikam atrada šajos reģionos, beidzot nepārprotami pierādīja, ka bizona, mamuta vai ziemeļbrieža attēlus klintī ieskrāpējuši vai uzzīmējuši cilvēki, kas šos dzīvniekus medījuši, tāpēc arī tik labi pazinuši. Tas ir neparasts piedzīvojums – pa šaurām, tumšām un bieži vien ļoti garām alas ejām doties dziļi kalna iekšienē un pēkšņi ieraudzīt, kā gida kabatas lukturītis izrauj no tumsas vērša atveidu. Māksla šajās senajās civilizācijās ir ne tikai saikne ar reliģiju un maģiju, bet arī vissenākais rakstības veids. Svētā čūska seno meksikāņu mākslā varēja iemiesoties ne tikai klaburčūskas veidolā, bet arī pārvērsties zibens zīmē un tālāk – rakstu zīmē, kas saistās ar negaisu vai varbūt palīdz atsaukt to atmiņā.
Altamira (spāņu: Altamira - "augsts skats") ir ala Spānijā. Tā ir nozīmīga alu gleznojumu dēļ. Ala atrodas netālu no Santiljanas Del Maras Kantabrijā, apmēram 30 km uz rietumiem no Santaderas. Ala iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties