Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:508795
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.03.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Īsa saldējuma rašanās vēsture    4
1.1.  Ražošanas sākums Latvijā    5
1.2.  Fakti no Latvijas saldējuma zīmolu vēstures    6
2.  Ražošana mūsdienu Latvijā    7
2.1.  Ķīmiskais sastāvs un piedevas    8
2.2.  Tehnoloģiskais process    10
3.  Pašreizējā situācija Latvijas saldējuma tirgū    12
4.  Intervija ar A/S „Druvas pārtika” galveno tehnologu    14
5.  Anketēšanas analīze    16
  Secinājumi    20
  Literatūras saraksts    21
  Anotācija    22
  Аннотация    23
  Annotation    24
  Pielikumi    25
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu jauniešu paaudze, kura ir izaugusi lietojot produktus ar daudzām ķīmiskām piedevām, nepazīst īsta krējuma saldējuma garšu, kura tā patika mūsu vecākiem. To ražoja no dabīga krējuma, uzglabāja tikai vienu dienu. No kā gatavo saldējumu šodien, kurš saldētā veidā veselu gadu glabājas supermārketu saldētavās? Rēti kurš zina, ka mūsdienu saldējums, pieskaitīts pie piena produktiem, visbiežāk tiek ražots bez piena izmantošanas. Pērkot pārtiku, cilvēki nepievērš uzmanību sastāvam, bet, pat aplūkojot iesaiņojumu, ierauga tur nesaprotamu vārdu un ciparu virknējumu (tā sauktās E-piedevas).
Tieši šāda situācija pamudināja izvēlēties tēmu „Latvijas saldējums”, jo tās aktualitāte pieaug katru vasaru. Darbā centīšos noskaidrot, vai Latvijas saldējums ir pilnvērtīgs piena produkts, un ko satur tā populārākie veidi. Darba mērķis – atrast pašu dabīgāko produktu, lai turpmāk izvairītos no kaitīgākajām piedevām, un to var izdarīt pārzinot tās, zinot piedevu ķīmisko sastāvu.
Kā cilvēkam, kuriem par saldējuma ražošanu ir ļoti aptuvens priekšstats, sagribējās apmeklēt vienu no Latvijas kombinātiem un savām acīm redzēt, kā notiek ražošanas process, pie viena iepazīties ar nodarbināto pienākumiem. Tā izdevās iepazīt kādu jaunu, ļoti interesantu profesiju. Bet nu visu pēc kārtas.
1. Īsa saldējuma rašanās vēsture

Saldējums radās Ķīnā pirms vairāk nekā pieciem tūkstošiem gadu, kad ba gātnieku mājās ēdienreizēs sāka pasniegt sniegu vai ledu, sajauktu ar dažādiem augļiem un medu [10]. Pēc sniega uz kalniem sūtīja speciāli ātram skrējienam trenētus vergus, tas tika darīts pat stafetes veidā. Tādu ēdienu gatavošanas receptes turēja noslēpumā un tikai izredzētajiem tās bija pieejamas.
Eiropā auksts saldais ēdiens populārs kļuva 1295. gadā, kad atgriežoties no Ķīnas Itālijā, slavenais ceļotājs Marko Polo līdz ar citiem ciemkukuļiem atveda arī tā paša augļu saldējuma recepti [11]. Saldējums uzreiz kļuva populārs, bez tā nenotika neviena pulcēšanās pilīs vai aristokrātu mājās. Gatavošana bija pavāru noslēpums, bet to gribēja zināt citi, un radās daudz intrigu saldējuma gatavotāju starpā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties