Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:508425
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Herberts Spensers - filosofs (ievads)    2
  Evolūcija - Spensera mācības galvenā ideja    3
  Evolūcijas teorijas pamatojums - dedukcija un indukcija    4
  Evolūcijas teorijas īss izklāsts    6
  Herberts Spensers - sociologs (nobeigums)    7
  Vēres    8
Darba fragmentsAizvērt

Meklējot informāciju par pagājušā gadsimta beigu angļu sociālo zinātnieku un domātāju HERBERTU SPENSERU (1820 - 1903) dažādās vārdnīcās un uzziņu krājumos, mēs atrodam viņu pieskaitītu vismaz 3 zinātnēm - filosofijai, psiholoģijai un socioloģijai. Filosofijas vārdnīcās var būt teikts tikai tas, ka viņš bijis filosofs, viens no pozitīvisma galvenajiem pārstāvjiem [fil. slov 79, 433.lpp], vai citur, ka viņš bijis ievērojams psiholoģijias un filozofijas pārstāvis. Bet ja mēs rokās paņemam jebkuru socioloģijas vārdnīcu vai enciklopēdiju, atšķirot lappusi kurā ir rakstīts par H.Spenseru (tāda noteikti ir katrā soc-jas vārdnīcā!), mēs parasti lasam: "…filosofs un sociologs-pozitīvists…, viens no soc-jas kā atsevišķas zinātnes pamatlicējiem…" [sovr. zap. soc. 326.lpp.], sociālais darvinists, psiholoģiskā evolucionisma virziena pārstāvis. Tāpat mēs zinam, ka š.gs. 20-jos gados tika veikta aptauja ASV profesionālo sociologu vidū, un ar pārliecinošu balsu pārsvaru par nozīmīgāko personību soc-jas vēsturē tika atzīts H.Spensers [sovr zap soc??]. Tātad Mēs redzam, ka Spensers ir atzīta autoritāte visās trijās galvenajās sociālajās zinātnēs līdz pat mūsu dienām, un ne tikai kā sava laika ievērojams zinātnieks, daudzas no viņa idejām ir aktuālas arī mūsdienu zinātnē, nerunājot jau nemaz par to, ka viņš pirmais socioloģijā sāka operēt ar tādiem jēdzieniem kā struktūra, funkcija, sistēma, institūts.
Runājot par Herbertu Spenseru kā filosofu, ievērības un atzinības cienīgs ir mūsdienu krievu filosofa un vēsturnieka J.V.Pavļenko atzinums par viņa filosofiju - tas esot kā visas Eiropas jauno laiku zinātnes kopsavilkums. Pavļenko Spensera paveikto vērtē kā visu iepriekšējā laika zinātņu sasniegumu un atziņu sintēzi. Spensers esot bijis zinātnieks-enciklopēdists, un visas savas iegūtās zināšanas fizikā, matemātikā, bioloģijā, filozofijā, vēsturē u.c. viņš izmantojis lai radītu un pamatotu savus uzskatus un doktrīnas[].
Mēs tam varam tikai pilnībā pievienoties un uzsvērt, ka viens no svarīgākajiem iemesliem, kāpēc H.Spensera sociālās idejas ir bijušas tik nozīmīgas un jaunas, ir tas, ka viņš bija apguvis ne tikai iepriekšējo gadsmitu un tūkstošu zinātnes sasniegumus, bet arī ļoti aktīvi sekoja sava laika zinātnes attīstībai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1138345
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties