Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:504797
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.10.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Lugas tēma
B. Brehta drāmā “Kuražas māte un viņas bērni” ar vienas ģimenes locekļu un kara laikā sastapto personu attiecību tēlojumu spilgti parādīts atšķirīgu dzīves veidu un morāles principu konflikts, kura centrā ir Kuražas māte un viņas trīs bērni. Lugas darbība rit vienas ģimenes un karā laikā sastapto personu ietvaros un tās pamatā ir konflikts par kara vērtībām un iejaukšanos cilvēka dzīvē.
“Kuražas māte un viņas bērni” ir luga, kurā autors uzsver tos sociālos apstākļus, kas naudas vairošanu padara par cilvēka dzīves galveno principu. Galvenajai tēmai ir blakustēmas, piemēram, Kuražas mātes attiecības ar karā sastaptajiem cilvēkiem.

2. Problēma
Kuražas mātei ir grūti pieņemt, ka viņas bērni ir pieauguši un vēlas iesaistīties pieaugušo dzīve, piemēram, ejot par zaldātiem karā, bet divtik grūti viņai ir pieņemt, ka karš iet uz beigām, jo tas vairo viņas finansiālo stāvokli un palīdz izdzīvot. Tāpēc viņa ar visu savu sievas sīkstumu vēlas, lai karš turpinās, bet savus bērnus paturēt pie sevis, tādējādi stājoties pretī Felfēbelim (zaldātam), kurš vēlas paņemt karā viņas dēlus. Nesaskaņas un sadursmes vairāk rosās Kuražas mātei iekšēji, jo viņai ir pretrunas pašai ar sevi. Viņas dēli vēlas sevi pierādīt, kas ierasti ir katra liela vīra pienākums, taču viņas rūpes to neļauj darīt. Tomēr lielākais konflikts Kuražai ir ar sevi un savām domām, jo viņa vēlas, lai būtu miers un karš beidzas, bet nevēlas zaudēt savus pircējus un ienākumus, kas nozīmē kara turpināšanos.

3. Konflikts un tā virzība
Kuražas māte ir rūpīga un laba māte, bet tajā pašā laikā vairāk domā par to, lai karš turpinātos un viņa par spīti visam iegūtu lielākus ienākumus. Tomēr viņa sāk apzināties, ka kara turpināšanas var novest cilvēkus līdz pilnīgai nāvei, līdz ar to arī pircēju zaudēšanu.
“Miers – tā ir tikai nolaidība, vienīgi karš nodibina kārtību. Miera laikā visi ir izlepuši. Ar cilvēkiem un lopiem cūkojas, it kā tie nebūtu nekas”
Lai arī kāda ir viņas vēlme, lai turpinātos karš, savus bērnus, lai cīnās par taisnību, viņa tajā nevēlas sūtīt.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1128694
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties