Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:502733
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Arhitektūras attīstība Latvijā    4
  Arhitektūra Eiropā un ASV 20. gs.    8
  Rīgas arhitektūra un vide    16
  Koka arhitektūra    20
  21. gs. projekti    22
  Intervija    25
  Rundāles pils būvvēsture    28
  Rundāles pils arhitektu biogrāfija    31
  Augstskolas    34
  Arhitektūras stili    35
  Nobeigums    38
  Izmantotā literatūra    39
Darba fragmentsAizvērt

Arhitektūras pirmsākumi meklējami jau kopš kristietības izplatības. Un šis mākslas veids spilgti atspoguļojas arī Latvijā. Līdz ar kristietības izplatību, visi Eiropā sastopamie arhitektūras stili redzami arī mūsdienu Latvijā. Tomēr mūsu arhitektūra izceļas ar neatkārtojamām nacionālām iezīmēm, ko ieviesuši bargie vēsturiskie laikmeti. Bet diemžēl ievērojamo un postošāko karu dēļ, daudzas no Latvijas celtnēm nav saglabājušās līdz mūsdienām. Bet galvenais ir tas, ka mēs visi ļoti labi zinām to atrašanās vietas.
Latvijas arhitektūra iet soli solī ar Eiropas arhitektūru, kopš 12. gadsimta. Šis gadsimts Latvijā spilgtāk iezīmējās, kad pirmajā mūra celtajā ēkā tika iemūrēta līvu visskaistākā meitene. Šī celtne bija kristiešu baznīca, kas bija celta Ikšķilē, 1186. gadā. Tā bija būvēta romānikas stilā. Mēs varam lepoties arī ar Svētā Jura un Doma baznīcas austrumu daļu, kuras arī celtas romānikas stilā.
Kopš Rīga kļuva par Hanzas savienības locekli, mēs esam izvērsušies ar vērienu. Laika posmā no 13. līdz 16. gadsimtam esam cēluši nozīmīgas gotikas stila baznīcas – Doma baznīcu Rīgā, Svētā Sīmaņa baznīcu Cēsīs, taču Hanzas savienības lepnums ir un paliek Svētā Pētera baznīca, kura atrodas Rīgā.
Latvija var lepoties arī ar saviem renesanses dārgumiem. Piemēram, ar Svētā Jāņa baznīcu Rīgā un Svētās Katrīnas baznīcu Kuldīgā.
Latvijai piemīt arī ļoti grezns Baroks. Laikā no 17. gadsimta līdz 18. gadsimta beigām mēs esam uzcēluši pamatīgas muižas, pilis un privātmājas, kuras ir piepildītas ar dekoratīvajiem elementiem un dinamiskumu. Pie mums strādājuši slavenākie Rietumeiropas arhitekti, kā, piemēram, – Rūperts Bindenšū un Bartolomeo Frančesko Rastrelli. Izcilākās Baroka stilā būvētās celtnes ir Reiterna nams Rīgā, Rundāles un Jelgavas pils.
Kad visā Eiropā izplatījās greznuma demonstrēšana, Latvijā iestājās klasicisms. Latvijas arhitektūrā vienkāršību un atturību ieviesa Rīgas ievērojamākais būvmeistars Kristofs Hāberlands. Hāberlanda projektētais Rātsnams un Johana Georga Berlica projektētās pilis Mežotnē, Durbē un Kazdangā no jauna tika uzceltas 21. gadsimtā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties