Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Nepieciešamā aizstāvēšanās - apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību

     

    Diplomdarbs96 Tiesības

21,48 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:498859
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 44 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācijas    3
  Ievads    5
1.  Nepieciešamās aizstāvēšanās vēsturiskais aspekts    8
2.  Nepieciešamās aizstāvēšanās krimināltiesiskais aspekts    15
4.  Nepieciešamā aizstāvēšanās Latvijas krimināltiesībās    35
4.1.  Nepieciešamās aizstāvēšanās jēdziens, būtība un specifika    35
4.2.  Nepieciešamās aizstāvēšanās subjekts    41
4.3.  Nepieciešamās aizstāvēšanās mērķis un tiesīguma nosacījumi    43
4.4.  Šķietamā aizstāvēšanās un aizstāvēšanās ekscess    58
5.  Nepieciešamā aizstāvēšanās salīdzinājumā ar citiem kriminālatbildību izslēdzošajiem apstākļiem Latvijas krimināltiesībās    67
6.  Nepieciešamās aizstāvēšanās jēdziens, veidi un nozīme ārvalstu krimināltiesībās    74
6.1.  Nepieciešamā aizstāvēšanās anglo-sakšu tiesībās    74
6.2.  Nepieciešamā aizstāvēšanās kontinentālajās tiesībās    78
  Secinājumi un priekšlikumi    81
  Izmantotās literatūras saraksts    88
  Pielikumi    93
Darba fragmentsAizvērt

Maģistra darba tēmu izvēlējos “Nepieciešamā aizstāvēšanās – apstāklis, kas izslēdz kriminālatbildību”. Maģistra darbs ir veltīts vienam no apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību, tas ir, nepieciešamās aizstāvēšanās analīzei. Maģistra darbā izskaidrota šā apstākļa juridiskā daba, norādītas pazīmes, kas ļauj norobežot to no apstākļiem, kas atbrīvo personu no kriminālatbildības, kā arī apstākļiem, kas nepieļauj personu sodīšanu noziedzīgu nodarījumu sastāva neesamības dēļ. Maģistra darbā definētas pazīmes, kas raksturo nepieciešamo aizstāvēšanos, tiek veikta nepieciešamās aizstāvēšanās salīdzināšana ar citiem kriminālatbildību izslēdzošiem apstākļiem, proti, galējo nepieciešamību; kaitējuma nodarīšanu, aizturot personu, kā arī attaisnojamu profesionālo risku.
Pētot nepieciešamo aizstāvēšanos, tiek analizētas Latvijas un citu valstu tiesību normas, speciālā juridiskā literatūra un tiesu prakses materiāli. Darbā arī apkopoti dati par nepieciešamās aizstāvēšanās un citu kriminālatbildību izslēdzošo apstākļu izpratni dažādās krimināltiesību doktrīnās un to interpretāciju Latvijas normatīvajos aktos.
Autora ieskatā izvēlētā tēma ir aktuāla tādēļ, ka tiesu praksē par nepieciešamo aizstāvēšanos daudzos gadījumos nepieciešamās aizstāvēšanās stāvoklis un nepieciešamā aizstāvēšanas tiek dažādi interpretēta un ir pamats uzskatīt, ka tiesu praksē nav vienotu vadlīniju par nepieciešamo aizstāvēšanos.
Izvēlētajam tematam ir liela praktiska un teorētiska nozīme. Vēsturiskais ekskurss nepieciešamās aizstāvēšanās tiesību normu attīstībā ļauj labāk saprast tā būtību un perspektīvas. Autors, pamatojoties uz dažādiem avotiem, analizē nepieciešamo aizstāvēšanos, tās jēdzienu un nozīmi, tiesīguma nosacījumus, kā arī izskata jautājumus par nepieciešamās aizstāvēšanās norobežošanu no citiem kriminālatbildību izslēdzošajiem apstākļiem.
Apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību, ne tikai raksturo juridiskās attiecības, bet arī skar filozofijas un psiholoģijas jautājumus, izpratni par pasauli sev apkārt, par instinktiem.
Autors uzskata, ka maģistra darba tēmas vispusīgai analīzei un problēmu atklāšanai ir nepieciešams izpētīt izpratni par nepieciešamās aizstāvēšanās rašanos un veidošanos, tās izmaiņām, attīstoties kriminālatbildību izslēdzošo apstākļu tiesību institūtam
Maģistra darbs izstrādāts, pielietojot vēsturisko metodi, proti, analizējot tiesību normu attīstīšanos vēsturiskajā kontekstā, kā arī salīdzinošo metodi, pētot dažādu valstu tiesību aktus un juridisko reglamentāciju saistībā ar analizējamo jautājumu. Teleoloģiskās metodes pielietošana nodrošināja iespēju pētīt nepieciešamās aizstāvēšanās vietu krimināltiesību normu vidū, ievērojot mērķus, ko ievērojis likumdevējs, iekļaujot Krimināllikumā noteikumus, kas regulē nepieciešamās aizstāvēšanās piemērošanu, regulējot krimināltiesiskās attiecības. Izstrādājot maģistra darbu, tika izmantotas arī loģiskā un analītiskā metode, tādejādi nodrošinot iespēju veikt tēmas jautājumu vispusīgo analīzi un izdarīt ar to saistītos secinājumus.
Maģistra darbā nepieciešamā aizstāvēšanās, sākotnēji tiek skatīta tās vēsturiskās attīstības kontekstā, ievērojot to ietekmi uz citiem kriminālatbildību izslēdzošajiem apstākļiem. Tālāk darbā tiek skatīti jautājumi par apdraudējuma avotiem, kas rada personai apņēmību pielietot vardarbību attiecība uz uzbrucēju, kā arī ar to saistītie tiesīguma nosacījumi, to pārkāpšana, problēmas un salīdzināts ar citiem kriminālatbildību izslēdzošiem apstākļiem un ārvalstu krimināltiesību normās paredzētiem nepieciešamās aizstāvēšanās apstākļiem. Autors darbā plaši izmanto tiesu prakses materiālus.
Maģistra darba mērķis ir izpētīt, kā un kādos gadījumos sāk darboties kriminālatbildību izslēdzošais apstāklis – nepieciešamā aizstāvēšanās, noskaidrot tā tiesīguma nosacījumus un gadījumus, kad tie var tikt uzskatīti par pārkāptiem. Izzināt esošos trūkumus krimināltiesībās kas saistīti ar dotā apstākļa piemērošanu dzīvē, ar to saistītās problēmas, kā arī mēģināšu atrast problēmu risinājumu
Maģistra darba galvenie uzdevumi ir šādi:
definēt kriminālatbildību izslēdzošā apstākļa „nepieciešamā aizstāvēšanās” jēdzienu un izskaidrot tā būtību;
konstatēt un raksturot kriminālatbildību izslēdzošā apstākļa „nepieciešamā aizstāvēšanās” pazīmes un tiesīguma nosacījumus;
atklāt kriminālatbildību izslēdzošā apstākļa „nepieciešamā aizstāvēšanās”, izpratnes un interpretācijas problēmas;
veikt apzināto problēmu padziļinātu analīzi;
izvērtēt tiesību konstrukcijas, kuras izmantotas, tiesiski reglamentējot
kriminālatbildību izslēdzošo apstākli „nepieciešamā aizstāvēšanās”;
izstrādāt priekšlikumus, kas varētu sekmēt analizējamās tiesību normas attīstību un konstatēto problēmu risināšanu.
Maģistra darbā tiks pievērsta vērība tiesu praksei un tiks veikta tiesu prakses materiālu analīze.
Maģistra darba nobeigumā apkopotas darba izstrādes gaitā gūtās atziņas un secinājumi, kā arī piedāvātas iespējamās risinājuma iespējas konstatētajām problēmām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −51,45 €
Materiālu komplekts Nr. 1123439
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties