Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Ekonomikas starptautiskie aspekti. Integrācija pasaules ekonomikā

     

    Konspekts3 Politika

1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:493994
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kādas ir lielākās starptautiskās finansu un ekonomiskās organizācijas?

Kā lielākās starptautiskās finansu organizācijas ir Starptautiskais Valūtas fonds, kas palīdz valstīm risināt maksājumu bilances problēmas, mudina valstis veidot konvertējamās nacionālās valūtas, kā arī mudina valstis turēt stabilu valūtu maiņas kursu. Kā vēl nozīmīgu finansu organizāciju var minēt Centrālo banku, kura būtiski ietekmē starptautiskās naudas plūsmas attīstību.
Kā nozīmīga ekonomiskā organizācija ir GATT (Ģenerālā vienošanās par tarifiem un tirdzniecību) un Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO), kas veicina starptautisko tirdzniecību, aicinot valstis samazināt dažādus starptautiskos tirdzniecības ierobežojumus.
Kā brīvās tirdzniecības zonas organizācija ir Eiropas brīvā tirdzniecības asociācija (EFTA), kuras dalībvalstis atceļ ievedmuitas, kvotas un citus ierobežojumus dalībvalstu importam.
Kā muitas savienības organizācija ir Eiropas Savienība (ES), kuras dalībvalstis arī atceļ tirdzniecības ierobežojumus starp dalībvalstīm, kā arī precēm tiek noteikta vienāda ievedmuita visās dalībvalstīs.

Kāpēc daudzas valstis specializējas kādas preces ražošanā?

Tā kā dažādas valstis spēj ražot atšķirīgi, tās specializējas ar kādām noteiktām precēm, lai savstarpēji tirgotos. Valstis atšķiras resursu ziņā – ražošanas faktoru ziņā, jo tām ir atšķirīgi dabas resursi, cilvēku resursi un saražotie resursi, tādā veidā veidojot priekšrocības un trūkumus attiecībā pret kādu citu valsti. Tāpēc katrai valstij ir izdevīgi izmantot savas priekšrocības, un specializācija dod iespēju valstīm ražot to, ko tās var vislabāk ražot.
Specializējoties valstis iegūst vislielāko labumu no tirdzniecības, piemēram, ne visas valstis var iegūt no saviem resursiem tropiskos augļus, naftu u.c., tāpēc specializācija dod iespēju iegūt daudz plašāku preču klāstu, nekā tās var saražot. Sīkāka specializācija nozīmē arī lielāku izlaidi un mazākas izmaksas. Tā kā specializācija nozīmē kādas valsts priekšrocības attiecībā pret citām valstīm, tad tā palielina preču daudzumu un ar mazākām izmaksām, palielinot arī pasaules kopējo preču izlaidi. Bet specializācija nav izdevīga tikai tai valstij, kas specializējas šajā preču izlaidē, bet arī tai valstij, kas iegādās šīs preces, tomēr tas ir atkarīgs no iespēju izmaksām, kā arī, ja valstis ierobežo importu tad, tām pašām var tikt ierobežots eksports uz tām valstīm, kurām tika ierobežots imports, tāpēc savstarpējā tirdzniecība ir izdevīga parasti abām pusēm. Protams, veiksmīgāka būs valsts, kurai maksājumu bilancē būs pārpalikums.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1126119
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties