Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:490449
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Vide un Cilvēks    4
  Kopsavilkums    11
  Literatūras avoti    12
Darba fragmentsAizvērt

Vide un Cilvēks.
Frensis Bekons (Francis Bacon) kādreiz bija teicis – „visi cilvēki iedalās divās kategorijās – vieniem vieglāk saskatīt atšķirības, otriem – līdzību” [1].
Īstenībā cilvēku iedalījums klasēs pastāv jau no senseniem laikiem pēc labklājības līmeņa, profesijas, izskata, fizioloģiskiem parametriem, pēc interesēm, slimībām, atkarībām, vienā un tai pašā laikā cilvēks kā objekts var būt 100 neskaitāmo iedalījumu sastāvdaļa. Viss šāda veida iedalījums sniedz mums noteiktu priekšstatu par cilvēku, kas mums atrodas pretī, līdzīgi kā jauna telpa – mēs no sākuma lūkojamies telpas iekārtojumā, tad funkcionalitātē, tad tās izmantošanas iespējās, dizaina knifiņos un, bieži vien, spraugas sienā redzam pēc ilgāka laika posma, kad šī telpa kļūst mums pazīstama. Kāds ir cilvēks, par to katram pauž sava subjektīva uztvere, piemītoša katram indivīdam, domāju, ka šim piekritīs vairākums –ja es esmu individualitāte, tad man jāpastāv iespējai paust savu subjektīvi-objektīvu viedokli. Toties, manuprāt, tāda iespēja bieži nepastāv un tādi termini kā objektivitāte un subjektivitāte ir tik abstrakti, ka īstenībā to var traktēt katrs, kā nu viņš vēlās. Gribu atspoguļot savu uztveri par šādiem terminiem kā objektīvs un subjektīvs, lai mēģinātu vilkt paralēles starp mums kā indivīdu un mums kā baru.
Nereti atceros Oskara Vailda (Oscar Wilde) izteicienu „ Tas, kas skatās uz priekšmetu no abām pusēm, parasti neredz nevienu no tām” [1]. Tieši šī frāze ļoti epitētiski izskaidro objektivitātes terminu. Mēdz teikt, ka objektīvam cilvēkam nav aizspriedumu, parasti aizspriedumus traktē kā spriešanu vai viedokļu paušanu (labvēlīgu vai nelabvēlīgu), pieņemtu iepriekš vai bez patiesu faktoru uzskaites; neapdomātu vai netaisnīgu izvēli, neobjektīvu, noraidošo viedokli. Ja spriest loģiski – ja objektīvs cilvēks ir bez aizspriedumiem, tad subjektīvam jābūt ar aizspriedumiem, klasiskā antonīmu spēle.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1237613
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties