Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:489884
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Genocīda jēdziens un nozīmīgums cilvēcei    4
2.  Genocīds kā noziedzīgs nodarījums    6
3.  Genocīds – cilvēktiesību pārkāpums    8
  Nobeigums    9
  Literatūras saraksts    10
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās bieži tiek lietots vārds “Genocīds” – visbiežāk ar to domājot notikumus Latvijā otrā pasaules kara laikā. Taču ikdienā bieži šis vārds tiek lietots arī nevietā, neizprotot tā nozīmi – runājot par latviešu un krievu attiecībām mūsdienu Latvijā (genocīds pret latviešiem vai genocīds pret krieviem), par valsts attieksmi pret maznodrošinātajiem (piemēram, zemās pensijas kā genocīds pret pensionāriem).
Šajā referātā vēlos izprast, kā genocīds tiek definēts Latvijas un starptautiskajos normatīvajos aktos, kā tas ietekmē normatīvajos aktos garantētās cilvēktiesības.
Sākotnēji raksturošu genocīda jēdzienu un uzsvēršu iemeslus, kuru dēļ ir pamats uzskatīt, ka genocīds ir bīstamākais un nežēlīgākais no noziegumiem.
Otrajā nodaļā analizēšu genocīdu kā noziedzīgu nodarījumu, atspoguļojot tā sastāva pazīmes atbilstoši pastāvošajai Latvijas Republikas likumdošanai un kā šīs pazīmes atbilst starptautiskajām konvencijām.
Referātā genocīds tiks aplūkots arī kā noziegums, kas ierobežo būtiskākās cilvēktiesības, raksturojot arī konkrētas Latvijas Republikas Satversmē noteiktās cilvēktiesības.
“Genocīds – darbība, kas vērsta uz kādas (nacionālās, etniskās, rasu vai reliģiskās) ļaužu grupas iznīcināšanu.”(10). Krimināllikuma komentāros norādīts, ka genocīds burtiskā tulkojumā nozīmē ‘dzimtas, cilts iznīcināšanu’.
Genocīda definīcija dota, kā arī paredzēta sankcija par tā izdarīšanu Krimināllikuma Sevišķās daļas 10. nodaļas “Noziegumi pret cilvēci, mieru, kara noziegumi, genocīds” 71. pantā:
“Par genocīdu, tas ir, par tīšu darbību nolūkā pilnīgi vai daļēji iznīcināt kādu nacionālu, etnisku, rases, noteiktas kopīgas pārliecības vai ticības cilvēku grupu kā tādu, šādas grupas locekļus nogalinot, nodarot viņiem dzīvībai vai veselībai bīstamus miesas bojājumus vai novedot viņus līdz psihiskai saslimšanai, tīši radot viņiem tādus dzīves apstākļus, kas pilnīgi vai daļēji šos cilvēkus fiziski iznīcina, lietojot līdzekļus, kuru mērķis ir novērst bērnu dzimšanu šādā grupā, vai nododot bērnus piespiedu kārtā no vienas cilvēku grupas otrā,-
soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divdesmit gadiem.”(2).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties