Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:487893
 
Vērtējums:
Publicēts: 10.04.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 37 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Lībiešu vēsturiskā ienākšana Latvijas teritorijā    4
1.1.  Arheoloģiskie izrakumi    4
1.2.  Lībiešu apģērbs    6
2.  Lībieši    7
2.1.  Lībiešu simbolika    7
2.2.  Lībiešu skaits    8
3.  Lībiešu savienība    10
4.  Lībiešu valoda un tās ietekme uz latviešu valodu    13
4.1.  Latviešu vārdi lībiešu valodā    14
4.2  Lībiešu vārdi latviešu leksikā    14
5.  Interviju un anketu apkopojums    16
  Secinājumi    19
  Izmantotie informācijas avoti    20
  Pielikumi    22
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1. Darba autore secina, ka mūsdienu vēstures grāmatās, kas domātas skolēniem un arī citai auditorijai, ir ļoti skopa informācija par lībiešu vēsturisko ienākšanu Latvijas teritorijā. Tomēr grāmatās ir atrodama informācija par lībiešu izcelšanos, viņu apģērbiem un apbedījumiem. Latvijas teritorijā veikti daudzi arheoloģiskie izrakumi, tai skaitā arī Lielvārdē, Dievukalnā, kuros atrastas dažādas rotas, apģērba fragmenti, kas ļauj secināt, ka lībieši dzīvojuši Latvijas teritorijā jau senatnē un ka viena no viņu apmetnēm atradusies arī tagadējās Rīgas teritorijā.
2. Lībiešu skaits sarūk ar katru gadu, un ir apdraudēta šo iedzīvotāju pastāvēšana. Lībieši ir asimilējušies ar latviešiem, un, kā izteicās Lībiešu savienības vadītāja Brigita Zakare, ir notikusi kultūru mijiedarbība. Lai gan valsts ir nolēmusi īstenot projektu ‘’Lībieši Latvijā 2008.-2012.g.’’ un paredzējuši tai līdzekļus, tomēr pašreizējās ekonomiskās situācijas dēļ projekta īstenošana ir problemātiska.
3. Autore secina, ka Lībiešu savienība ir spējusi atjaunot savu darbību pēc padomju laika aizlieguma. Tā joprojām aktīvi darbojas, katru gadu rīkojot dažādus pasākumus, piemēram, līvu svētkus Mazirbē. Savienība rīko vasarā arī valodu nometnes Kurzemē, kur tiek veicināta lībiešu valodas apguve.
4. Pateicoties šīm aktivitātēm, tiek veicināta šīs savdabīgās valodas nodošana nākamajām paaudzēm. Aizguvumi latviešu un lībiešu valodās liecina, par šo kultūru savstarpējo ietekmi. Autore pārliecinājās, ka lībiešu valodas izruna ir ļoti sarežģīta. Viņa to secināja, intervējot valodnieci Ēriku Krautmani.
5.Intervējot trīs ekspertus, darba autore secina, ka ir tomēr cilvēki, kurus uztrauc lībiešu pastāvēšana. Pēc intervijas Brigita Zakare pauda prieku, ka jaunieši interesējas par lībiešu kultūru un valodu. Autore, Ērikas Karutmanes intervijas laikā, uzzināja dažādas lībiešu valodas īpatnības, piemēram, ka lībiešu valodai nav dzimtes kategorijas un ka prievārds pārsvarā tiek lietots aiz vārda. Janīna Kursīte-Pakule intervijā atbildēja, ka latviešu valodā no lībiešiem ir aizgūts 1. zilbes vārdakcents. Vēl viņa izteica cerību, ka jaunieši sapratīs, ka tautsaimniecība nav pat puse no cilvēkam nepieciešamā pildījuma.
Anketu rezultāti parādīja, ka daudzi patiesībā nezin kāda ir lībiešu izcelsme. Vairums atbildēja, ka nezin arī kādu lībiešu aizguvumu latviešu valodā. Tomēr liela daļa respondentu atzina, ka, lai saglabātu lībiešu kultūru, ir jārīko valodu nometnes.
6. Autore uzskata, ka darba mērķis ir sasniegts, ir pievērsta uzmanība lībiešu izzušanas problēmai.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties