Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:487529
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienās cilvēks ražo jaunus materiālus, kā arī izplata tos visā pasaulē un tādejādi iespaido dabiskos bioģeoķīmiskos ciklus. Ekoloģiskā pēda strauji iegūst popularitāti kā efektīvs vides un attīstības indikators. Tā, piemēram, Eiropas vides aģentūra savā 2005. gada ziņojumā par vides kvalitāti Eiropā, kā vienu no rādītājiem izmanto tieši ekoloģiskās pēdas nospiedumu. Šādi grafiski attēlojot cilvēka darbības ietekmi uz vidi, var salīdzināt dažādu valstu rādītājus un dinamiku vienas valsts ietvaros.
Industriālo metabolismu var aplūkot vairākos līmeņos, piem., nacionāli, reģionāli, vai attiecinot uz konkrētu uzņēmumu. Nacionāli jeb valstiski – tiek skatīti kopējie valsts rādītāji, reģionāli – jābūt konkrēti definētām ģeogrāfiskām vai fiziskām materiālu plūsmas reģiona robežām. Jēdziens “industriālais metabolisms” var tikt vienlīdz labi attiecināts uz jebkāda veida pašregulējošām vienībām, uzņēmumiem vai firmām. Arī, piemēram, firma ir bioloģiska organisma ekonomisks analogs, tikai ar dažām atšķirībām. Dzīvi organismi ir spējīgi vairoties (“ražo paši sevi”), bet firmas ražo produktus vai pakalpojumus, nevis jaunas firmas. Otrkārt, firmām nav jāspecializējas viena konkrēta pakalpojuma vai preces ražošanai, tās var mainīt biznesa formas, savukārt dzīvi organismi ir “specializēti”, t.i., nevar manīt savu izturēšanos, izņemot ļoti ilgā laika posmā (evolucionāri). Firma ekonomikā parasti tiek uzskatīta par standarta vienību analīzei.
Industriālā ekoloģija tiecas uz ilgtspējīgu attīstību. Industriāla sabiedrība ir atkarīga no resursiem, taču tie, izņemot saules un vēja enerģiju, nav neizsmeļami. Mūsdienās cilvēks pārtērē resursus, t.i., izmanto vairāk resursu mērķa sasniegšanai, nekā tas būtu nepieciešams vai iespējams, liekot lietā videi draudzīgas un inovatīvas tehnoloģijas. Ilgtspējīga attīstība ir orientēta uz efektīvu un racionālu resursu izmantošanu, neradot draudus nākamajām paaudzēm. Vides jautājumiem un tehnoloģijām tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība, un atbildes var sniegt industriālā ekoloģija – perspektīva zinātne.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties