Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:487500
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Visaugstāko attīstības pakāpi sasniedz zīdītāju, it īpaši cilvēka nervu sistēma ( 10. att. ). Zīdītāju galvas smadzenes saglabājot mugurkaulnieku vispārīgas pazīmes, atšķiras ar principiālām īpatnībām, kas liek tās izdalīt īpašā „kortikālā” tipā. Zīdītāju galvas smadzenēs vislielākās un komplicētākās ir priekšējās smadzenes, kurās liela daļa smadzenu vielas koncentrēta smadzeņu garozā, bet svītrainie kermeņi ir samērē nelieli.
Priekšējo smadzeņu garoza veidojas, saaugot galvas smadzeņu sānu vēderiņu sienu smadzenu vielai. Tādējādi izveidojusies smadzeņu sekundārā velve; tās aizmetņi parādās abiniekiem, bet labāk izteikta tā rāpuļiem un putniem. Abas puslodes savstarpēji saista lielo smadzenu saiklis. Pieres daivas nodrošina dzīvnieku sazināšanos, to starpā akustisko, cilvēkam tas saistās ar valodu.
Starpsmadzenes ir nelielas un no augsas pārsegtas ar priekšējo smadzeņu puslodēm. Tajās atrodas starpsmadzeņu dobums un redzes uzkalni, caur kuriem iet redzes trakts. Starpsmadzenu dibenā ( hipotalāmā ) izvietoti veģetatīvie centri, kas regulē metabolisma procesus un termoregulāciju. Turpat atrodas piltuve, kas cieši saistīta ar hipofīzi.
Vidussmadzenes ir mazas. Škērseniska rieva sadala to jumtu četruzkalnē, kurā priekšējie uzkalni veido vāji izteiktu redzes garozu, pakaļēji funkcionē kā dzirdes centri un ir pakļauti priekšējo smadzeņu kontrolei.
Smadzenītes ir lielas un sastāv no vidējas nepara daļas – tārpa un tam pieguļoša pusložu pāra ar sānu piedekļiem.
Iegarenās smadzenītes sakas vairums galvas nervu ( 5 – 12 ). Nervu ceļi savieno iegarenās smadzenes ar muguras smadzenēm.
Zīdītājiem ir 12 pāri galvas nervu, jo vienpadsmitais nervu pāris – papildnervs pilnīgi nodalījies no klejotājnerva. Galvas nervi piedalās veģetatīvās nervu sistēmas veidošanā. Veģetatīvā nervu sistēma kontrolē t.s. veģetatīvos procesus, kas nepakļaujas patvaļīgai kontrolei. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1318759
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties