Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:485649
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  ĢIMENE    4
2.  JĒDZIENS "SOCIĀLS INSTITŪTS"    5
3.  SOCIĀLU INSTITŪTU VEIDI UN FUNKCIJAS    7
4.  ĢIMENE KĀ SVARĪGS SOCIĀLS INSTITŪTS    10
  NOBEIGUMS    14
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    15
Darba fragmentsAizvērt

Katram cilvēkam ir tiesības brīvi izvēlēties savu sociālo stāvokli, tātad, vai nu precēties un nodibināt ģimeni vai arī palikt neprecētam. Jebkura ģimene stāv pāri valstij un varas institūcijām ir jārespektē un jāvairo katras ģimenes cieņa, likumīga neatkarība, intimitāte, veselums un stabilitāte. Ģimene kā laulāto mīlestības vienība ir svēta. Tieši ģimenes uzdevums ir rūpēties par bērnu radīšanu un audzināšanu, šādā veidā nodrošinot paaudžu pēctecību, veidojot mierīgu un drošu sabiedrības nākotni.
Šī referāta mērķi ir izpētīt ģimenes būtību, uzdevumus un funkcijas, noskaidrot sociāla institūta jēdzienu, pastāvēšanas priekšnoteikumus un veidus, kā arī atklāt ģimenes kā sociāla institūta īpatnības.
Referāta uzdevumi:
1.Noskaidrot jēdzienu „ģimene” un „sociāls institūts” nozīmes;
2.Izpētīt sociālu institūtu veidus un funkcijas;
3.Apskatīt ģimeni kā svarīgu sociālu institūtu un izskaidrot tās svarīgākās funkcijas.
Cilvēkam kā atsevišķai personai ģimene ir svarīgāka par valsti. Cilvēce pazīst jēdzienu “personība” (cilvēks), bet normāls cilvēks (personība) - jēdzienu “ģimene”. Ģimene ir cilvēka šūpulis, viņa tēva mājas un sociālā aizsargātība. No laika gala cilvēci sastāda personības un ģimenes, bet nebūt ne valstis. Cilvēcei nav tāda jēdziena kā valsts. Valsts ir mākslīgi radīta politiska, ekonomiska un dažkārt arī militāra sistēma, kura nekādi nav saistīta ar jēdzienu “cilvēce”. Ģimeni var salīdzināt ar atsevišķu augu dabas pasaulē. Augs ir augu pasaules pamats. Augu kultivēšana plantācijās, dārzos un tml. ir mākslīga, un tai nav nekā kopīga ar auga dabu, kas līdzīgi ģimenei sastāv no daudziem zariem, lapām un ziediem. Tam, ka politiskie, ekonomiskie un militārie faktori ir piemērojuši milzīgu skaitu ģimeņu dzīvei valsts robežās, nav nekāda sakara ar cilvēci. Jebkura situācija, apstākļi vai pasākumi, kas noved pie ģimenes iziršanas vai tās izzušanas, ir ne tikai nehumāni un pretdabīgi, tie ir vardarbīgi un tāpat kā auga lapu, zaru un ziedu nolaušana noved augu tās novīšanai un bojāejai. Sabiedrība, kurā kaut kādu apstākļu dēļ pastāv draudi ģimenes vienotībai un tās pastāvēšanai, atgādina plantāciju, kurā augi var tikt izrauti ar saknēm, nokalst aiz valgmes trūkuma un aiziet bojā no sausuma vai vienkārši novīst. Cilvēku sabiedrībā ir līdzīga ziedošam dārzam vai koptai druvai, kur augi attīstās dabīgi, zied, aizmetas un dod augļus. Ziedoša ir sabiedrība, kurā plaukst ģimene, kur cilvēks brīvi attīstās ģimenē, ar kuru ir saistīts ciešām saitēm. Viņš atgādina lapu, kuras eksistence bez zara nav iespējama. Tāpat arī cilvēka dzīve ārpus ģimenes zaudē jēgu un sabiedrisko saturu. Ja cilvēku sabiedrība kādreiz kļūs par sabiedrību bez ģimenes, tā būs klaidoņu sabiedrība un atgādinās mākslīgu augu. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1183708
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties