Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:483757
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.02.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Vilhelma Purvīša biogrāfija, agrīnā daiļrade un glezniecības tehnika    4
2.  V.Purvīša daiļrade 20.gs 20.gados    8
3.  V.Purvīša daiļrade 20.gs 30.-40.gados    11
  Nobeigums    14
  Izmantotās literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

V. Purvīša tēls nenoliedzami saistās ar neatkarīgu, no ārienes grūti ietekmējamu personību, kurai piemīt stingrs viedoklis par cilvēkiem un mākslu. Tomēr reizēm arī viņš, lielā skaitā gleznojot saulainos agros pavasarus ar palu ūdeņiem un baltiem bērziem, nespēja pretoties sabiedrības gaumei. V. Purvītis, kā jau visi mākslinieki bija viegli ievainojams, vienīgi viņš savus pārdzīvojumus glabāja dziļi sevī, līdz ar to mūža beigās bija pat visai vientuļš. 1942. gadā, kārtojot personālizstādi, uz Rīgas pilsētas mākslas muzeju mākslinieks bija atvedis 600 gleznas un studijas, no kurām viņam nācās izraudzīties trīssimt labākās.34 V. Purvīša radīto darbu skaits 20.gs 40 gados sniedzas tūkstošos, taču vairākums no tiem gāja bojā 1944. gada aviācijas uzlidojuma laikā Jelgavā.35
Sākoties otrajam pasaules karam 1944. gadā, V. Purvītis nolēma dodoties bēgļu gaitās uz Vāciju kur viņš arī drīz mira. Viņš tāpat kā vairums nelaimes biedru, cerēja uz drīzu atgriešanos. Savam laikabiedram un draugam gleznotājam Ugam Skulmem V. Purvītis esot apgalvojis, ka Latviju neatstās, taču viņam pietrūka spēka palikt. Pastāv dažādi minējumi, kāpēc notika izšķiršanās par aizbraukšanu, iespējams tās bija gan atmiņas par 1941. gada izvešanām, gan nenoliedzams vācu varas iestāžu spiediens. Liels pārdzīvojums V. Purvītim bija tas, ka par kara trofeju kļuva daļa no viņa vadītās Rīgas pilsētas mākslas muzeja kolekcijas.36

NOBEIGUMS
Vilhelmam Purvītim kā nevienam citam latviešu māksliniekam Eiropa jaunībā sniedza visspožākos panākumus, bet vecumā radīja vistraģiskāko zaudējumu. 20. gadsimta sākumā vēl pavisam jaunā gleznotāja starptautiskajās izstādēs gūtie apbalvojumi bija ārkārtīgi spēcīgs impulss visas tautas nacionālās pašapziņas veicināšanā, bet liktenīgā darbu bojāeja liek mums nemitīgi domāt par mazas nācijas vēsturiskās atmiņas un identitātes saglabāšanas nozīmību.
V. Purvītis bija izcils mākslinieks, mākslas pedagogs, viņš ir arī starp tiem nedaudziem sava laika latviešu māksliniekiem, kuri guvuši atzinību starptautiskā līmenī. Latviešu nacionālās mākslas skolas dibinātājs un nacionālās ainavu glezniecības pamatlicējs V. Purvītis ir kļuvis latviešu sabiedrībā par nacionālās identitātes zīmi. Pat nepārzinot būtiskus faktus vecmeistara V. Purvīša daiļradē un radošajās gaitās, ikvienam Latvijas iedzīvotājam V. Purvītis ir autoritāte.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,77 €
Materiālu komplekts Nr. 1249172
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties