Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:481758
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

4. Konvekcija ir siltumapmaiņa, kas notiek vienlaikus ar vielas pārnesi. Konvekcijas cēlonis ir temperatūras, blīvuma vai spiediena starpība. Tā ir iespējama šķidrumos un gāzēs. Konvekcija notiek sajaucoties
un pārvietojoties lielām molekulu grupām. Izšķir brīvo konvekciju, kad sajaukšanās notiek patvaļīgi un piespiedu konvekciju, piemēram, ar sūkņiem vai ventilatoriem. Brīvā konvekcija notiek atsevišķu šķidruma vai gāzes daļiņu nevienmērīgas sasilšanas rezultātā. Vairāk sasilušās daļiņas, kurām ir augstāka temperatūra, ir ar mazāku blīvumu, kā rezultātā tās ceļas uz augšu.
Siltumapmaiņu konvekcijas ceļā starp cietu ķermeni un šķidrumu vai gāzi sauc par siltumatdevi.
Siltumatdevi starp diviem siltumnesējiem caur atdalošo sieniņu sauc par siltumpāreju. Piem.Katliņš tiek sildīts pateicoties siltuma starojumam no uguns. Mēs jūtam, kā sakarst katliņa rokturis - notiek siltuma vadīšana. Un katliņā iekšā notiek siltā un aukstā ūdens cirkulācija - konvekcija.
5. Siltuma starojums ir elektromagnētiskais starojums, ko izstaro sakarsēti ķermeņi un nodrošina siltumapmaiņu arī vakuumā.
Piemēram, Zeme saņem siltuma starojumu no Saules.
Jebkurš ķermenis, kura temperatūra ir lielāka par absolūto nulli (T>0 K), izstaro siltuma enerģiju infrasarkano staru veidā. Jo augstāka temperatūra, jo vairāk siltuma tiek izstarots. Ķermeņa virsma, savukārt, absorbē to siltumu, ko izstaro citi ķermeņi. Tas nozīmē, ka siltumapmaiņa notiek arī starp ķermeņiem, kam ir vienāda virsmu temperatūra.
Stefana –Bolcmaņa konst.Fundamentāla fizikala konst.kas,ietilpst likumā,kurš nosaka absolūti melna ķermeņa integrālo emitētspēju. Stefana–Bolcmaņa likums ,kas nosaka, ka absolūti melna ķermeņa starojuma enerģija ir proporcionāla absolūtās temperatūras ceturtajai pakāpei. Vel, siltumstarojumu raksturo starojuma spektrālais sadalījums pa viļņu garumiem vai frekvencēm.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1337381
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties