Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:481001
 
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Katrā kārtā bija visai sarežģīta iekšējā organizācija. Jau 13.gs. iedalīja 12 kārtas, pat atsevišķas profesijas sāk uzskatīt par kārtām, arī pilsonība - birģeri, amatnieki un brīvie zemnieki pēc tiesībām un ietekmes savā starpā ļoti atšķīrās. Dzīvi ārpus kārtas cilvēki nespēja pat iedomāties. Savas kārtas zaudēšana un kļūšana par pariju bija vēl briesmīgāka, nekā ātra nāve uz bendes bluķa. Attīstoties pilsētām, un tām iegūstot aizvien lielāku ekonomisko un politisko spēku, valdnieki bieži vien pat paši uzaicināja pilsētu delegātus piedalīties šajās padomēs, jo viņi bija lieliski sabiedrotie cīņā ar aristokrātiem.
Iedzīvotāji tika iedalīti 4 kārtās – muižnieki, garīdznieki, zemnieki un pilsētnieki. Tiesu sprieda un tiesību sistēmu veidoja tieši pēc kārtu iedalījuma. Sākotnēji visus pilsētu iedzīvotājus, kas nodarbojās ar tirdzniecību un amatniecību, uzskatīja par piederīgiem šai kārtai, bet vēlāk izveidojās savādāka kārta – birģeri. Šī kārta nostiprinājās 14., 15.gs. un par piederošiem šai kārtai uzskatīja pilsētas iedzīvotājus, kuriem piederēja kāds īpašums. Sākotnēji par birģeri kļūt varēja ne tikai vācieši, bet arī vietējie iedzīvotāji – lībieši, latvieši, krievi, kurus apzīmēja kā nevācus. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties