Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:480483
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.12.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Sociālais stāvoklis    3
2.  Dzīves gājums    4
3.  Portrets    7
4.  Rakstura iezīmes    8
5.  Attiecības ar citiem tēliem    10
6.  Valodas īpatnības    12
7.  Pēc Kaspara Gaitiņa iedalījuma    13
8.  Tēla nozīme romānā un personīgais vērtējums    14
9.  Attēli    15
Darba fragmentsAizvērt

Jēkabs Oļiņš, Irbēnu māju saimnieks, brāļu draudzes sacītājs un bēru iedziedātājs, bija precējies ar Madi Oļinieti, kura nāk no lielmaņu ģimenes. Taču Oļiņam „lielmaņos neviena rada” nebija. Un tāpēc, Oļinietes māte negribēja, lai viņas meita precas ar Jēkabu. Bet tēvs, gluži otrādi, „bij, kā piededzis pie tā Oļiņa”, un „kas tad tēvam ar drīkstēja daudz ko pretī sacīt”.
"Mans vecītis kā ir iecelts par dziedātāju, tad jau tiek aicināts vienādi uz visām bērēm pie izdziedāšanas ... Man kā tie radi tādi lieli vien ir, tad jau, kamēr es še esmu, visi tik manu vecīti vien, manu vecīti vien aicina ... viņam jau nav lielmaņos neviena paša rada; vai tad kāda manta arī bij to laiku?... Bet tēvs vien bij kā piededzis pie tā Oļiņa, jo tos dziedātājus viņš bij no laika gala iecienījis un tiem vien visu pa prātam darīja.” (lpp. 27, 28)
Pirms precībām Oļiņš dzīvoja diezgan pieticīgi, bet vēlāk, pateicoties sievas uzstājībai, viņam jau piederēja vairākas istabas.
„Kamēr Oļiņš nebij precējies, tikām viņam bij viena pati dzīvojamā istaba, aiz tās tad nāca „dūmu istaba”1 un otrā galā pieliekamais kambaris.” (lpp. 29)
„Kad Oļiņš apprecējās, tad sieva uzstāja, lai pielaižot no "dūmu istabas" vēl vienu dzīvojamo istabiņu klāt, jo tā esot visiem lielmaņiem. Pēdīgi pierunāja vēl, lai pārsitot lielo istabu garām pušu, jo viņas tēvam arī esot trīs istabas. Tātad Oļiņam bij jau to laiku paldies viņa lielmanīgai sievai - māja tā iedalīta kā tagad gandrīz visiem slātaviešiem, kuri taisa savus dzīvokļus gluži pēc bezdelīgu arhitektūras likumiem...” (lpp. 29)
Pēc kāda laika Oļiņiem piedzima pirmais dēls Pēteris, kas diemžēl agri nomira, un meita Trīnīte, kura, pēc vecāku domām, palikusi degošā mājā šūpulī.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1310182
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties