Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:472740
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Aptaukošanās kā slimība    4
2.  Aptaukošanās cēloņi    5
3.  Aptaukošanās sekas    6
4.  Ārstēšanās    8
4.1.  Badošanās    8
4.2.  Diētas ar samazinātu kaloriju daudzumu    9
4.3.  Adatu terapija    9
4.4.  Tauku- olbaltumvielu diēta    9
4.5.  beztauku-ogļhidrātu diēta    10
4.6.  Olbaltumvielu diēta    10
4.7.  Atslodzes dienas    10
4.8.  Pretapetītes līdzekļi    11
  Daži padomi    11
  Nobeigums    12
  Izmantotā literatūra    13
Darba fragmentsAizvērt

1.Aptaukošanās ir slimība
Aptaukošanās ir pārmērīga taukaudu uzkrāšanās zem ādas un citās vietās organismā, tā ir saistīta ar vielmaiņas traucējumiem.
Tauku uzkrāšanās pirmo stadiju var raksturot ar vārdu „korpulence”. Korpulencei, ja lieto vairāk uztura nekā ir vajadzīgs, var sekot izteikta korpulence, bet tai- tuklums, aptaukošanās.
Kalsnie cilvēki dažkārt apskauž korpulentos cilvēkus, jo uzskata, ka viņiem ir laba veselība un ka ir vērts tiem līdzināties.
Aptaukošanās no daudzām citām slimībām atšķiras ar to, ka ne tikai cilvēku radinieki un paziņas, bet arī paši parasti sevi neuzskata par slimiem un savlaicīgi negriežas pie ārsta. Turpretim atnākušiem pie ārsta nav īstas vēlēšanās un prasmes nopietni ārstēties. Šāda attieksme pret savu veselību turpinās tik ilgi, kamēr neparādās smagi sirds un asinsvadu sistēmas, aknu, žults ceļu, aizkuņģa dziedzera un citu orgānu bojājumi.
Rodas jautājums, kad korpulence kļūst par aptaukošanos, kuru cilvēku uzskatīt par resnu ( tuklu), kāds ķermeņa svars attiecībā pret garumu ir normāls, bet kāds pārmērīgs.
Uz šiem jautājumiem var atbildēt, ja nosaka ķermeņa garumu un svaru (bez apaviem un apģērba) un salīdzina šos skaitļus vai arī izmanto speciālas metodes (formulas). Viena no vienkāršākajām ir Brokas ieteiktā metode: no ķermeņa garuma (centimetros) atņemt 100 un iegūst maksimāli normālo ķermeņa svaru (kilogramos). Ja, piemēram,garums ir 170 cm, tad normālais svars ir 70 kg. Ja garums ir mazāks par 160cm, tad ķermeņa svara rādītājiem, kas izskaitļots ar Brokas metodi, jāpieskaita 2-3kg (orientējoši ).
Ķermeņa svars jāuzskata par lielu tad, ja tas pārsniedz maksimāli normālo svaru par 10%. Kam ir šāds lieks svars, jāuzskata par tukliem.
Dažiem ķermeņa svars palielinās lēnām, no gada gadā, citiem - ātri, īsā laikā (progresīvā forma). Bet var būt arī tā: ķermeņa svara pieaugumu pēdējos gados nenovēro (stabilā forma) vai pat tukluma neliela samazināšanās (regresīvā forma).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties