Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:470245
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.01.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Galvenās problēmas lugā Raiņa traģēdijā „Jāzeps un viņa brāļi” parādīts, cik liels un varens, daudzveidīgs un apbrīnojams, cik zems un niecīgs var būt cilvēks. Šajā lugā vienotā mezglā sasieti daudz problēmu pavedieni, tās centrā ir sapņotāja Jāzepa patiesības meklējumi. Lugā risinātas problēmas par spēju piedot: „Kas piedot ir? Vai ļaunu teikt par labu? Ļaunam tapt? Nē ļaunu ņemt un vērst par labu, tas ir piedot.

Šekspīrs rāda divus mīlētājus, kas par savām jūtām cīnās ar apkārtējo vidi, kurā vēl dzīvi senie aizspriedumi un novecojusī ģimenes morāle, ka bērni ir ģimenes īpašums. Romeo un Džuljeta pret naidu vēršas ar savu mīlu, kas ir humānisma augstākais ideāls.
Lugā risinātās vairākas tēmas.
- ģimenes un sabiedrības tēma: gan Monteki, gan Kapuleti ģimenes dara visu, lai labi izskatītos sabiedrības acīs, bet kas risinās viņu ģimenēs? Arī Džuljetas māte ir nelaimīga, jo izprecināta ar nemīlamu cilvēku, tāpēc saprot meitas pretošanos laulībai ar nemīlamu vīrieti;
- vecāku un bērnu attiecības: lai arī vecāki mīl savus bērnus, viņu attieksme pret tiem ir varmācīga. Attiecībās trūkst siltuma - Džuljeta vairāk uzticas auklei, nevis mātei, Romeo – mūkam Lorenco, nevis tēvam;
- mīlas tēma: ar abu jauniešu nāvi renesanses mākslā tiek apliecināta mīlas uzvara pār naidu, beidzot visa sabiedrība apjauš, kas īsti ir noticis.
Sākumā attēlots konflikts starp abu dzimtu pārstāvjiem. Tieši tas spilgti attēlo dzimtu naidīgās attiecības.
Romeo, Merkucio un Benvolio ierodas Kapuleti namā uz balli. Tur viņš sastop skaisto Kapuleti meitu Džuljetu un neglābjami iemīlas viņā. Romeo tiek padzīts no Kapuleti nama, bet Džuljetai jaunais puisis ir iekritis sirdī.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties