Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:465734
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mēness ir Zemes dabiskais pavadonis. Tas riņķo apkārt mūsu planētai aptuveni 384000 km lielā attālumā. Salīdzinājumā ar kosmiskiem mērogiem tas ir mazs attālums, bet automašīna, braucot ar ātrumu 100 km/h, šādu attālumu varētu veikt aptuveni 5 mēnešu laikā. Mēness diametrs ir 3475 km liels un, salīdzinājumā ar Zemes diametru, tas ir gandrīz 4 reizes mazāks par to.

Mēness gravitācijas spēku iedarbībā riņķo apkārt Zemei un pilnu apriņķojumu tas veic 27,3 dienās. Tā orbīta tāpat kā citiem Saules sistēmas ķermeņiem ir līdzīga nedaudz saspiestam riņķim - elipsei, tāpēc attālums līdz Mēnesim ir mainīgs. Mēness griežas ap savu asi un pilnu apgriezienu tas izdara arī 27,3 dienās. Mēness, riņķodams ap Zemi, kopā ar to pārvietojas apkārt Saulei un gada laikā veic vienu pilnu apriņķojumu.

Kāds ir mēness.
Mēnesim nav atmosfēras, tāpēc tas nav pasargāts no spēcīgo Saules staru iedarbības un no kosmosā klīstošiem lieliem un maziem metorīdiem.
Mēness diena un nakts ilgst divas mūsu nedēļas un, kaut arī tas pagriež pret Sauli te vienu te otru pusi, šajā laikā Mēness virsa pagūst gan stipri sakarst, gan stipri atdzist.
Temperatūra uz ekvatora mainās no +130 °C dienā līdz -170 °C naktī. Mēness virsa nav gluda, bet to klāj krāteri, milzīgas plaisas un gravas, kas ir radušās meteorīdu triecienu rezultātā. Krāteru izmēri svārstās no mazas bedrītes līdz milzīga līdzenuma, kuru aptver kalnu grēdas, izmēriem.
Tā kā uz Mēness nav atmosfēras, tad Zemes iedzīvotājiem tā ir pavisam nepiemērota vide, kurā bez skafandriem uzturēties nevar, jo mūsu organismi nav piemēroti dzīvei bez atmosfēras, tās spiediena un tik lielām temperatūras izmaiņām. Arī pārvietošanās tur ir pavisam savādāka nekā uz Zemes.
Mēness visus ķermeņus pievelk ar 6 reizes mazāku gravitācijas spēku nekā Zeme, tāpēc visi ķermeņi ir vieglāki - arī kosmonauts, neskatoties uz to, ka tam jānēsā aptuveni 115 kg smags skafandrs. Debess tur ir ogļmelna gan dienā, gan naktī un tā ir noklāta ar bezgala daudz zvaigznēm, kuras nemaz nemirgo. Dienā acis žilbina spēcīgi Saules stari, un bez speciāla aizsarga var palikt akls. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties