Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:465635
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.09.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1517.g. da Vinči un viņa draugs Frančesko Melci ieradās Francijā, kur Fransuā I viņus iekārtoja mazā Klū (Cloux) pilī netālu no Ambuāzas pils Luāras upes krastos. Francijā da Vinči lielus projektus vairs neuzsāka. Leonardo pēdējie zīmējumi šķiet smalki un ēteriski. Saglabājušies izdomas bagāti elegantu tērpu uzmetumi galma masku ballēm un jātnieku figūru zīmējumi. Pēdējais viņa arhitektūras projekts bijis Romorantenas pils, kam purvainās zemes dēļ bija nepieciešams izplānot plašu kanālu tīklu, šis projekts netika realizēts. Vēsturnieki uzskata, ka proejketi no kuriem saglabājušās tikai steidzīgas skices, ietekmējušas citu Luāras piļu plānošanu, piemēram Šamboras (Chambord) un Bluā (Blois).
1518.g. da Vinči nopietni saslimis un nekad nav izveseļojies. Leonard oda Vinči miris 1518.gada 2.maijā, pirms nāve grēksūdzē izklāstot savas ciešanas par to, kā pievīlis Dievu un cilvēkus, jo neesot izpildījis savu pienākumu mākslā.
Nav zināms, cik darbu Leonardo da Vinči radījis. Pēdējie pētījumi pierādījuši autorību tikai 25 gleznām, no kurām trešdaļa ir nepabeigtas, pie tam, dažu gleznu autorība joprojām tiek apspriesta. Zinātnieki konstatējuši vairāk kā duci darbu, kas pazuduši bez vēsts. 16.gs. kopiju gleznošana jeb reproducēšana bija parasta parādība, kas mūsdienās sagādā problēmas, pētot darba autorību. Ar t.s. Leonardo skolu tiek saprasts, ka autors gleznojis darbu viņa stilā, nevis bijis da Vinči skolnieks tiešā veidā. Viens no nozīmīgākajiem zudušajiem darbiem ir Lēda, kurai saglabājušās vairākas kopijas ar variētām fona interpretācijām. Lēdas figūra ir klasisks figura serpentinata paraugs, kas renesansē kļuva par nozīmīgu kompozīcijas paņēmienu, un manierismā tika novests līdz galējībai.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1325368
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties