Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
11,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:462998
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.07.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Šādu lūgumu var izteikt vienu instanci augstākai tiesai. Pieteikumu iesniedz trīs mēnešu laikā no dienas, kad konstatēti apstākļi, kas ir par pamatu lietas jaunai izskatīšanai. Pieteikumu nevar iesniegt, ja kopš sprieduma vai lēmuma spēkā stāšanās pagājuši vairāk nekā trīs gadi. Šis nosacījums neattiecas uz gadījumiem, kad jaunatklātie apstākļi ir ECT vai citas starptautiskas vai pārnacionālas tiesas nolēmums.
Rezultāts:
1)pieteikumu noraida, ja norādītie apstākļi nav atzīstami par jaunatklātiem;
2)ja tiesa konstatē jaunatklātus apstākļus, tā apstrīdēto normu atceļ pilnībā vai daļā un nodod lietu jaunai izskatīšanai pirmās instances vai apelācijas instances tiesai.

TIESAS SPRIEŠANAS EFEKTIVITĀTE ADMINISTRATĪVAJĀS TIESĀS
Tiesas darbība galvenokārt vērsta uz strīda izšķiršanu, nevis atrisināšanu – tas ir tiesiskās kārtības nodrošināšanas līdzeklis. Tiesas spriešana ir viens no strīdu risināšanas veidiem, kurā strīda risinājums parasti nav balstīts uz pušu vienprātību.
Efektivitāte ir pakāpe, kādā sistēma vai tās sastāvdaļas sasniedz vēlamo rezultātu (izpilda savas funkcijas) salīdzinājumā ar resursu patēriņu. Tātad pirmais efektivitātes kritērijs ir rezultāta sasniegšana, bet otrai – lietderīga resursu izmantošana.
Tiesu pārslodzes un līdz ar to arī ilgās lietu izskatīšanas iemesls ir nepietiekamie tiesas spriešanas resursi. Šo resursu daudzuma palielināšanu iespējams panākt divējādi: samazinot tiesā izskatāmo lietu skaitu vai arī panākot vairāk lietu izskatīšanu ar esošajiem resursiem.
Tiesā izskatāmo lietu samazināšana APL tiek panākta, piemēram, ar noteikumu, ka tiesa var atteikties izskatīt pieteikumu, ja tas ir acīmredzami nepamatots, vai senatoru kolēģija var atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību, ja nav šaubu par pārsūdzētā sprieduma tiesiskumu un tam nav nozīmes judikatūras veidošanā. Tomēr jāņem vērā, ka, cenšoties pēc iespējas lietderīgāk izmantot tiesas spriešanas resursus, jāraugās, lai netiktu būtiski traucēta tiesas funkciju izpilde, jo tiesas spriešanā kopumā ir efektīva tikai tad, tiek gan lietderīgi izmantoti resursi, gan sasniegts vēlamais rezultāts.
Būtiskākās problēmas, ar kurām sastopas administratīvās tiesas ir:
1)tiesu pārslogotība – par to liecina lietu izskatīšanas ilgums un neizskatīto lietu skaits;
2)sabiedrības neapmierinātība ar tiesu darbu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,49 €
Materiālu komplekts Nr. 1333248
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties