Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:462724
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1941. gada 22. jūnijā Vācija uzbruka Padomju Savienībai. Padomju spēki atkapās gandrīz bez kaujām un atstajāja arī Latviju. Vācu okupācijas vara necieta latviešu neatkarības centienus un izveidoja savu valdību. No 1944. līdz 1945. gadam padomju karaspēks atkal ieņēma Latvijas teritoriju. Pirms Padomju Savienība otrreiz okupēja Latviju, daļa iedzīvotāju devās uz Vāciju un Zviedriju. Starp bēgļiem sevišķi daudz bija inteliģences pārstāvju. Pēc padomju datiem bēgļu gaitās devās ap 280.000 cilvēkiem jeb 20% no Latvijas iedzīvotājiem. Bēgļi izveidoja labi organizētas latviešu trimdas apvienības ASV, Kanādā, Austrālijā, Zviedrijā, Lielbritānijā un Vācijas Federatīvajā Republikā. Kopš tā laika šīs apvienības jūtami ietekmēja Latvijas politisko un kulturālo attīstību.
Līdz ar padomju armijas daļu atgriešanos tika uzsākta valsts pārvaldes un partijas organizācijas atjaunošana. Karā izpostītās saimniecības atjaunošana nenotika. Tās ekonomiku ieslēdza Vissavienības ekonomiskajā sistēmā. Lielākā daļa Latvijas uzņēmumu tika tieši pakļauta centrālajām iestādēm Maskavā. Latvijas valsts aneksija bija atklāts starptautisko tiesību pārkāpums, jo varmācīgi tika sagrautas latviešu pašnoteikšanās tiesības, Latvijas valsts suverenitāte. Padomju politiskās sistēmas uzspiešana, Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Konstitūcijas pieņemšana, PSRS likumu ieviešana Latvijā būtība bija sovjetizācija, sākums kolonizācijai un rusifikācijai, kam sekoja cilvēktiesību noziedzīga pārkāpšana, represijas pret plašiem iedzīvotāju slāņiem un cilvēku fiziska iznīcināšana. Kopumā Staļina terora apstākļos tika deportēts un iznīcināts 261 tūkstotis latviešu. Deportēto latviešu vietā no centra tika organizēta citu republiku iedzīvotāju iepludināšana Latvijā. Šajā migrācijas procesā vislielākais īpatsvars bija krieviem. Šāds liels migrantu ieplūdums neapšaubāmi bija saistīts ar industrializācijas pārmērīgu forsēšanu Latvijā, kaut gan valstij nebija nedz izejvielu, nedz darbaspēka. Par spīti tam vairāk nekā trīskārt pieauga ķīmiskās, gumijas un azbesta rūpniecības produkcija, jūtami pieauga mērinstrumentu, elektroiekārtu un citu izstrādājumu izlaide. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties