Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:461182
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 23 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Nākotnes pētījumu virzieni    5
2.  Nākotnes pētījumos pielietojamās metodes    7
2.1.  Scenāriji (scenarios)    10
2.2.  Delfi metode (Delphi method)    14
2.3.  Tendences ekstrapolācija (trend extrapolation)    18
2.4.  Simulācijas un modeļi (simulations and models)    21
2.5.  Vides novērošana (environmental scanning)    26
2.6.  Savstarpējās ietekmes analīze (Cross-Impact Anlysis)    31
  Secinājumi    34
  Izmantotā literatūra un avoti    37
Darba fragmentsAizvērt

Visu savas pastāvēšanas laiku cilvēki ir centušies pareģot nākotni, sākot ar lasīšanu rokas līnijās, līdz pat zvaigžņu vērošanai. Bet salīdzinoši nesen, apmēram kopš Otrā pasaules kara, zinātnieki, sociologi, uzņēmumu vadības pētnieki un citi, no kuriem daudzi sevi sāka saukt par futurologiem, attīstīja kvantitatīvas un kvalitatīvas metodes racionālai nākotnes paredzēšanai. Futurologus no agrākajiem pareģiem atšķir racionalitāte, apzināšanās, ka nākotne nevar būt skaidri zināma un ka ir iespējami daudzi un dažādi nākotnes varianti, atkarībā no lēmumiem, kādus cilvēki pieņem tagadnē.
Patiesībā nākotnes izpētes metodes nepretendē uz nākotnes pareģošanu. Drīzāk tās ir izveidotas, lai palīdzētu cilvēkiem labāk saprast nākotnes iespējas, lai varētu pieņemt labākus lēmumus tagadnē. Futurologi bieži saka, ka lieto šīs metodes, lai samazinātu nenoteiktību, kaut gan precīzāk būtu teikt, ka viņi cenšas pārvaldīt nenoteiktību. Nav zināms, kas var notikt nākotnē un kādas sekas var būt tagadnes lēmumiem, tomēr tie ir jāpieņem. Nākotnes izpētes metodes palīdz cilvēkiem tikt galā ar šo nenoteiktību, noskaidrojot: kas ir zināms, kas var būt zināms, kādas ir iespējas, kādas ir vēlamākās iespējas un kā šodienas lēmumi var izvērsties katrā no iespējamajām nākotnēm.
Ir aprakstošās un ir noteicošās nākotnes izpētes metodes. Aprakstošās metodes, sauktas arī par ekstrapolatīvajām, mēģina objektīvi aprakstīt, kāda būs vai varētu būt nākotne. Noteicošās metodes, sauktas arī par normatīvajām, pievēršas tam, kādai jābūt nākotnei. Tās mēģina cilvēkiem palīdzēt noskaidrot viņu vērtības un to, kam viņi dod priekšroku, lai varētu attīstīt vēlamo nākotņu vīzijas. Ja reiz cilvēki sapratīs, kādu nākotni vēlas, viņi būs spējīgāki spert attiecīgus soļus, lai to radītu.
Kaut gan daudzi futurologi tiecas pēc objektivitātes, galu galā lielākā daļa nākotnes izpētes metožu balstās uz subjektīvu cilvēka spriedumu. Ikvienas metodes vērtība balstās uz daudzu cilvēku spriedumu apvienošanu, vairojot radošumu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1115403
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties