Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:460217
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Olbaltumvielas ir lielmolekulāri slāpekli saturoši savienojumi, kurus veido ar peptīdsaiti saistītas aminoskābes. Aminoskābju ķīmiskais sastāvs ir dažāds, bet visām ir divas raksturīgās ķīmiskās grupas – karboksilgrupa (- COOH) un aminogrupa (- NH2). Cilvēka organisma olbaltumvielas veido 20 dažādas aminoskābes. Cilvēka organismā ir ap 5 miljoni dažādu olbaltumvielu.
Daļa aminoskābju spēj pārvietoties cita citā, bet ir tādas, kuras organismā nespēj sintezēties un tāpēc ir jāuzņem ar uzturu. Šīs aminoskābes sauc par neaizvietojamām vai neaizstājamām aminoskābēm. Neaizstājamas ir 8 aminoskābes:
triptofāns, lizīns, leicīns, izoleicīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, valīns.
Olbaltumu uzturvērtība ir atkarīga no to bioloģiskās vērtības. Jebkura olbaltuma bioloģisko vērtību nosaka neaizstājamo aminoskābju savstarpējā attiecība, kurai vajadzētu maksimāli atbilst organisma vajadzībām.
Aminoskābju attiecības „ideālā” olbaltumvielā – mg aminoskābju/1 g olbaltumvielu:
Lizīns ~ 40 mg
Sēru saturošās aminoskābes ~ 10 mg…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties