Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:459606
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 20 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Ievads    3
2.  Administratīvā procesa iestādē vispārīgs raksturojums    5
2.1.  ieskats vēsturē    5
2.2.  administratīva procesa principi    6
2.3.  administratīvā procesa dalībnieki    7
2.4.  procesuālie termiņi iestādē    8
2.5.  administratīvā procesa virzība iestādē    9
2.6.  administratīvā akta forma un sastāvdaļas    10
2.7.  iestādes faktiskā rīcība    13
3.  Administratīvais process Valkas pilsētas pašvaldības policijā    13
3.1.  pilsētas pašvaldības policijas juridiskā statusa apskats    13
3.2.  pilsētas pašvaldības policijas kompetence    14
3.3.  pilsētas pašvaldības policijas personālais sastāvs    18
3.4.  administratīvās lietas uzsākšanas un izskatīšanas īpatnības    19
3.5.  administratīvo tiesību normu piemērošanas īpatnības, pieļautie pārkāpumi    21
a)  protokols    22
b)  protokols- paziņojums    23
3.6.  administratīvā procesa normu piemērošanas īpatnības, pieļautie pārkāpumi    23
3.7.  e- pārvaldes ieviešanas īpatnības    24
3.8.  pašvaldības policijas kontroles un pārraudzības īpatnības    25
4.  Secinājumi un priekšlikumi    26
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Administratīvais process tiesiskai valstij ir nepieciešams, tas ietekmē gan valsts ekonomisko, gan demokrātisko attīstību. Administratīvais process iestādēs pašreiz ir attīstības stadijā, to nepieciešams pilnveidot un papildināt, lai ikvienam būtu skaidra tā būtība. Administratīvais process iestādē ir ļoti apjomīga un satura ziņā sarežģīta tēma, kas sevī ietver administratīvās lietas uzsākšanas un izskatīšanas kārtību, administratīvā procesa dalībnieku raksturojumu un tiesisko statusu, administratīvā akta raksturojumu, dažādu administratīvā procesa tiesību un administratīvo tiesību normu piemērošanas īpatnības, kā arī citus institūtus, kas ietilpst administratīvajā procesā. Administratīvo procesu nav iespējams izpētīt pilnībā, tam nepieciešams ilgāks laiks un patstāvīgi novērojumi, kas balstīti uz zinātniskās teorijas bāzes. Ne visas administratīvā procesa tiesību kategorijas ir vienlīdz dziļi izanalizētas. Tam nepieciešami literatūras un jaunāko tiesību aktu pētījumi. Svarīgi zināt vadošo administratīvistu viedokļus par administratīvajām reformām.
Administratīvais process Valkas pilsētas pašvaldības policijā būtiski atšķiras no administratīvā procesa citās pašvaldību iestādēs, jo būtībā šis process bieži tiek tikai uzsākts pašvaldības policijā, bet turpinās domes administratīvajā komisijā vai pašā domē, kura pieņem galīgo lēmumu par akta izdošanu vai lietas izbeigšanu. Valkas pašvaldības policija ir tiesīga pieņemt lēmumu un līdz ar to izdot administratīvo aktu tikai gadījumos, kad pārkāpti transportlīdzekļa stāvēšanas un apstāšanās noteikumi. Šis administratīvais akts ir protokols- paziņojums, kurā tiek uzlikts naudassods par šī Ceļu Satiksmes noteikumu pārkāpšanu. Pārējos gadījumos protokoli kalpo tikai kā administratīvās lietas materiāli- notikušā pārkāpuma fakta konstatēšana. Protokols ir tiesiskais pamats administratīvās lietas izskatīšanas uzsākšanai.
Autore konstatēja, ka administratīvā procesa un administratīvo tiesību normu piemērošanā Valkas pilsētas pašvaldības policijā sastopamas dažādas nepilnības, kas kavē administratīvā procesa virzību. Tipiskākās kļūdas ir administratīvā procesa un administratīvo tiesību normu nepareiza piemērošana- normatīvo aktu hierarhijas neievērošana. Neskaidrības par protokola sastādīšanas formu un sastāvdaļām, kā arī grūtības nošķirt administratīvo aktu no citiem pārvaldes aktiem, iekšējiem lēmumu, instrukcijām, protokoliem.
Tā kā administratīvais process vēl tikai tiek pilnveidots, tad Valkas iedzīvotāju aktivitāte apstrīdot (pārsūdzot) administratīvo aktu ārkārtīgi zema. No visiem līdz 2004.gadam izdotiem administratīviem aktiem apstrīdēti ir tikai 3 Valkas domes lēmumi. Tāpat iedzīvotāju negatīvo attieksmi pret administratīvo procesu iestādē un ierēdņiem kopumā izraisījusi negatīvā pagātnes pieredze komunisma laikā, kad birokrātijai bija pavisam citas pamatvērtības. Pēc autores domām iedzīvotāji ir jāinformē par izmaiņām administratīvajā procesā.
Autore uzskata, ka Valkas pilsētas pašvaldības policijā administratīvais process ir tādā kā stagnācijas posmā, jo iedzīvotāju aktivitāte ir kritiski zema, arī darbinieki neizrāda pārāk lielu iniciatīvu. Daudzo neskaidrību un līdzekļu trūkuma dēļ lēni attīstās arī administrācijas modernizācija. Lai gan internets ir gandrīz katrā pašvaldības iestādē, tomēr e- pārvalde vēl netiek ieviesta. Valkas pašvaldības policijā sākuma stadijā ir dažādu datu bāzu veidošana. Pēc autores domām, lai eiropeizācijas un modernizācijas process veiksmīgāk noritētu, sākumā nepieciešams to ieviest publiskajā pārvaldē kopumā, sniegt lielāku materiālu atbalstu tieši šī mērķa īstenošanai vai izveidot speciālu institūciju, kura nodarbotos ar lietvedības modernizāciju.
Pēc autores domām, lai administratīvais process veiksmīgāk noritētu, pašvaldības policijas darbiniekiem nepieciešama lielāka motivācija, dažādi kursi izglītošanai administratīvo tiesību normu piemērošanas jomā. Pieņemt darbā darbiniekus, kuri ir kompetenti moderno tehnoloģiju jomā, vai izglītot jau strādājošos. Iespējams vajadzētu vairāk informācijas tieši iedzīvotājiem par administratīvo procesu konkrētā pašvaldības iestādē, kuru turpat bukletu veidā vai internetā varētu iegūt.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties