Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Mūzika Latvijā un pasaulē 20.gs. 20. - 40.gadi

     

    Eseja2 Mūzika

2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:454718
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kā patstāvīga nozare 20.gs. sāka izvērsties izklaidējošās mākslas sfēra. Ņujorkā izveidojās vesels mūzikas industrijas centrs, kur pēc noteiktiem melodikas, harmonizācijas, orķestrācijas standartiem attiecīgi ievingrinājušies autori lielā vairumā veidoja liriskas, sentimentālas, humoristiskas dziesmiņas, dejas, estrādes sacerējumus, kas guva plašu noietu pilsētu un lauku iedzīvotāju aprindās.
Šai sfērai tuva ir džeza mūzika, kas izveidojās Amerikā un drīz vien pārņēma Eiropu. Termins „džezs” būtībā apzīmē specifisku izpildījuma manieri. Džeza ritmi kļuva populāri 20.gs. 20.gados. Džo Olivers un viņa džeza ansamblis no Čikāgas bija viena no pazīstamākajām grupām. Tālaika džeza ansambļos parasti spēlēja bungas, stīgu instrumentus un klavieres.
Dažādi ceļi ved uz džezu, kas būtībā ir radies dažādu Eiropas un Āfrikas tautu mūzikas elementu sintēzē. Šo elementu sintezētāji sākotnēji bija Amerikas nēģeri- vergu pēcnācēji. Džeza raksturīgākās sastāvdaļas ir eiropiešu harmonija, eiroafrikāņu melodika un afrikāņu ritms. Džeza muzicēšanas neatņemama sastāvdaļa ir improvizācija, nemainīga ritma pamatpulsa kontrasts ar melodisko balsu mainīgajiem, sarežģītajiem ritmiem, kā arī īpaši jūtīga ansambļa dalībnieku saspēles, savstarpējās saskaņošanās prasme.
Džeza attīstībā vērojamas divas tendences. No vienas puses- komerciālās ekspluatācijas ietekmē izpaudās džeza mākslinieku oriģinalitāte, tā vulgarizējās, kļuva par morālā pagrimuma, intelektuālā truluma izpausmēm. No otras puses- radoši domājoši mākslinieki meklēja arvien jaunus ceļus šajā mūzikas jomā. Tā gadu gaitā uzziedēja un nozuda ar dažādiem saukļiem apzīmētie džeza stili. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1143416
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties