Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:454105
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Masāžas pirmsākumi meklējami jau dziļā senatnē. Grāmatā "Kong-fu", kura sarakstīta 2698.g. p.Kr., aprakstīti vingrojumi un sniegtas zināšanas par masāžu. Arī Hipokrata skolotājs Herodiks katru dienu vingroja.
Klasiskā masāža ir ārstniecības metode, kura uz organismu iedarbojas kā mehānisks kairinājums. Izmantojot dažādus paņēmienus - glaudīšanu, berzēšanu, mīcīšanu un vibrāciju, audi tiek viegli, vidēji stipri vai spēcīgi mehāniski kairināti, un tas izraisa audu šķidruma (limfa, asinis) pārvietošanos, veicina organisma atjaunošanos pēc fiziskas un garīgas slodzes, nostiprina imūnsistēmu u.c.
Daudzas muskuļu grupas cilvēka ķermenī veic pretējas (antagonistiskas) kustības. Iestiepjot un pārvietojot audus, var novērst saskaņotas darbības traucējumus starp muskuļiem antagonistiem, piemēram, starp rokas iztaisnotājiem un saliecējiem , kā arī stereotipiem muskuļiem, piemēram, viena nosaukuma muskuļiem mugurkaulāja abās pusēs. Svarīga ir ne tikai vietējā, bet arī neiroreflektorā iedarbība - mehāniskais kairinājums tiek pārveidots signālos, kuri nes informāciju tālāk uz nervu centriem muguras un galvas smadzenēs. Ļoti nozīmīga ir arī masāžas relaksējošā iedarbība.
Klasisko masāžu papildinot ar pasīvo vingrošanu (elementi no jogas un TAI), var uzlabot kustību apjomu, ko muskulis var veikt locītavā, koriģēt muskuļu tonusu, novērst disbalansu starp stereotipiem muskuļiem un antagonistiem, samazināt muskuļu saistaudu plēvju (fasciju) salipšanu, sabiezēšanu un saīsināšanos mazkustīgiem cilvēkiem.
Labi pazīstama masāža bija senajā Ēģiptē. Par to liecina uzraksti uz piramīdām un līdz mūsu dienām saglabājušies papirusi, uz kuriem attēloti masieri. No Ēģiptes masāža nonāca senajā Grieķijā. Grieķi pirmie sāka lietot masāžu pēc fiziskiem vingrinājumiem. Sengrieķu ārsts Herodikoss pirmais mēģināja pamatot masāžas fizioloģisko iedarbību uz cilvēka organismu. Viņš nodzīvoja simts gadus, visu mūžu regulāri nodarbojās ar vingrošanu un katru dienu masējās. Viņa skolnieks Hipokrāts, ko dēvē par Eiropas medicīnas tēvu, turpināja pētīt masāžas iedarbi un ar panākumiem to lietoja praksē, ārstējot dažādas slimības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties