Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:449200
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

2.Juridiski dogmatiskā metode
Dogma – gr. tēze, terminu lieto, lai apzīmētu pozitīvo ties normu kopumu. Dogmatiskā metode ir formālās loģikas likumu un tehnisku paņēmienu izmantošana, lai izzinātu un sistematizētu spēkā esošās tiesību normas un tās pareizi realizētu. Tā ir lietišķa metode, kuras pielietojuma sfēra aprobežojas ar tiesību normām. Šīs metodes ietvaros var veikt tiesību sistēmas izstrādāšanu, lai varētu sistematizēt visu uzkrāto materiālu pa nozarēm. Tiesību sistēmai jābūt izsmeļošai.
Tā apvieno: 1) ties norm jaunradē izmantojamās metodes; 2) ties normu apzināšanā un sistematizācijā izmant metodes; 3) normu meklēšanas, izpratnes un interpret paņēmieni, 4) ties normu piemēroš aktu sastādīš; 5) jurid principu formulēšanas panēmieni; 6) daž paņēmieni, kurus lietojam, lai izprastu ties normas.
Dogmu lieto, lai apzīmētu spēkā esošās pozitīvās tiesības kā tiesību normu sistēmu. Zinātnē un praksē dogmu lieto, lai apzīmētu spēkā esošu tiesību normu izzināšanu. Dogmatiskā metode – formālās loģikas likumu (kārtulu) kā arī speciālo paņēmienu izmantošana, lai izzinātu, papildinātu, pilnveidotu, sistematizētu spēkā esošās tiesību normas un pareizi tās realizētu. Lietišķa metode, tās izpētes objekts tiesību norma, no viņas viedokļa nav vērtības konceptuāliem risinājumiem, uzmanības centrā tiesības risinājums praksē, reālajā situācijā. Metodi neinteresē reālās tiesības kā tādas, saikne ar tiesisko realitāti aprobežojas ar to, kā atvieglot tiesību normas meklējumu un risinājumu konkrētajā tiesiskajā situācijā. Dogmatiskā metode aptver: 1) Tiesību normu jaunradē izmantojamās metodes; 2) Tiesību normu apzināšanā, aprakstīšanā un sistematizācijā izmantojamās metodes; 3) Tiesību normas meklēšanas, izpratnes, interpretācijas paņēmienus, kurus izmanto tiesa, citi tiesību subjekti, tiesību normu piemērotāji, zinātnieku piedāvātie paņēmieni, kas izmantoti, lai padziļinātu tiesību normas izpratni; 4) Tiesību normas piemērošanas aktu sastādīšanā izmantojamie paņēmieni un kritēriji; 5) Juridisko principu formulēšanas paņēmieni; 6) Paņēmieni, kurus lieto, lai izprastu tiesību normas.
Jurid. dogmatiskā metode tiek realizēta tiesai līdzdarbojoties tiesību normu jaunradē, un tas notiek: 1)konstatējot robus likumdošanā; 2)piemērojot atsauces vai blanketu normu, tiesnesis faktiski apzina jaunu tiesību normu, jo no viņa atlasītā normatīvā materiāla apjoma būs atkarīgs galīgais normatīvais akts; 3)judikatūras izmantošana dod iespēju noskaidrot kopīgo tiesu praksē un formulēt precīzu tiesību normas variantu.

3.Juridiski politiskā metode
Uzd – vērtēt spēkē esosās ties normas nolūkā tās pilnveidot, darbojas ar tiesību normām, atškir no dogmat metodes, necenšas izkļūt no ties normu kopuma., darbojas ar reāli eksist normām, tā var būt veiksmīga tikai savienojumā ar soc. met. Jāizmanto modelēšanas metode, lai sagatavotu normālus priekšlikumus ...
Politiskā metode, tā vērtē spēkā esošās tiesību normas, tiesību nozares vai institūcijas robežās nolūkā tās pilnveidot, tā atšķirībā no dogmatiskās metodes, necenšas izkļūt ārpus tiesību normas, tā pēta cik veiksmīgi, šī norma darbojas un , kas jādara, lai tā darbotos veiksmīgāk. Tā darbojas ar reāli darbojošos tiesību normu, tāpēc, lai vērtējums būtu reāls, tai jādarbojas kopā ar socioloģisko tiesību vērtēšanas metodē. Metodes uzdevumi: 1) izstrādāt priekšlikumus par tiesību normu pilnveidošanu nākotnes skatījumā, lai tas būtu reāls, nedrīkst zaudēt saikni eksistējošo tiesību sistēmu; 2)Lai konstatētu robus likumdošanā, pretrunas, nevar palikt dogmu līmenī, jāizmanto salīdzinošā un citas metodes; Salīdzinošā metode izmantojama dogmu līmenī, lai vērtētu dažādu normatīvo priekšrakstu variantus un to izmantotu šo variantu realizācijai prakses nodrošināšanai; 3) Priekšlikumi normatīvo aktu pilnveidošanai jāizstrādā tiesiskās sistēmas kontekstā, lai tie būtu savstarpēji saistīti un saskaņoti; 4) Jāizmanto modulēšanas metode, lai sagatavotu normālus priekšlikumus „rītdienas” tiesiskajam regulējumam. …

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,20 €
Materiālu komplekts Nr. 1386929
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties