Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:449146
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Preparāts Nr. 5
Diagnoze: Endometrija dziedzeru cistiska hiperplāzija
Etiologija: Slimības etioloģija nav vēl pilnībā noskaidrota, ir teorija ka endometrijas dziedzeru hiperplāzija ir ilgstošas estrogēnu un progesteronu iedarbības disfunkcija.
Patoģenēze: Endometrija dziedzeru cistiska hiperplāzija, attīstās sakarā ar hormonālo (estrogēnu − progesteronu) disbalansu. Slimo pārsvarā vidēja un vecāka gada gājuma sievietes. Viens no cēloniem, ir olnīcu funkcijas traucējumu rezultāts, anovulatori menstruālie cikli ar folikula persistenci, ka arī estrogēnu endogēna ekstraģenitāla producēšana taukaudos (adipozitāte) un neadekvāta hormonterapija ar estrogēniem.
Šo patoģenētisko mehānismu dēļ rodas absolūta hiperestrogenēmija (>200 pg/ml) un progesterona deficīts. Jāpiemin, ka atsevišķos gadījumos palielināta estrogēnu līmeņa vietā var rasties arī hipoestrogēnija (juvenilais variants vai priekšlaicīgs klimaktērijs). Rezultātā ovulācija nenotiek un kā sekas veidojas pārmērīga endometrija proliferācija. Uz hiperplāzijas fona var rasties iekaisīgas pārmaiņas ar pāreju sklerozē. Hiperplāziju uzskata par priekšvēža stāvokli.
Endometrija hiperplāzija var būt:
cistiska – dziedzeru palielināšanās,
adenomatoza – pieaug dziedzeru skaits,
atipiska – perēkļveidīgi veidojas atipiskas šūnas atipiskos dziedzeros – absolūts priekšvēža stāvoklis
Pēc Pasaules Veselības organizācijas klasifikācijas: Atipiskā hiperplāzija (parastā/komplicēta) un hiperplāzija bez atipijam (parastā/komplicēta).
Visas endometrija funkcionāla slāņa šūnu populācijas ir hormonatkarīgas – tās spēj funkcionēt tikai hormonālās stimulācijas laikā. Estrogēnu ietekmē endometrija funkcionālais slānis proliferē, paaugstinās stromas šūnu, endoteliocītu un dziedzeru glandulocītu proliferācija, savukārt progesterons, dzeltenā ķermeņa hormons, nomāc endometrija prolifēraciju. Palielināta estrogēnu līmeņa un samazīnata progesterona līmeņā dēļ, endometrija prolifēracija neapstājas. Glandulocītu mitotiska aktivitāte ir augsta, parādas dziedzeru palielināšanās – cistiska endometrija hiperplāzija.
Makroskopija: Endometrija kārta ir sabiezināta un ir lielāka par 1mm, gaiši rozā krāsā. (Pieliekumā 11. attēls).
Mikroskopija: Endometrija dziedzeri ir dažāda izmēra un formas, ir cistiski paplašināti, epitēlijs vietām ir daudzrindu. Stromas šūnu hiperplāzija. (Pieliekumā 12. attēls).
Iznākumi: Process atgriezenisks, endometrija bazālais slānis atjauno funkcionālo slāni.
Komplikācijas: Endometrīts, neauglība. Hiperplāzijas procesi, nereti pārveidojas audzējos – adenokarcinoma.
Laboratoriski funkcionāla diagnostika: Biopsija.
Simptomu skaidrojums: Raksturīgākie simptomi ir kā cikliska, tā neregulāra, ilgstoša dzemdes asiņošana.
Terapijas pamatprincipi: Dzemdes asiņošanas ārstēšanu pēcmenarhes laika posmā sāk ar asiņošanas apturēšanu, seko terapija ar kombinētiem estrogēnu un gestagēnu preparātiem. Endometrija ablācijas procedūra histeroskopijas laikā, transcervikālā endometrija rezekcija (TCRE), histeroskopiska lāzerablācija (HLA).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties